Vanmaterična trudnoća – simptomi i oporavak

admin/ March 17, 2017/ Ginekološki problemi, Odrasli, Zdravlje/ 0 comments

Vanmaterična trudnoća dešava se kada se oplođena jajna ćelija umesto u matericu smesti negde drugde izvan nje i tu počne da se razvija.

 Gde se može razviti vanmaterična trudnoća?

 

Jedno od najčešćih mesta gde se to dešava je jajovod, ali se može razviti i u jajniku, stomačnoj duplji, grliću materice, mada su ti slučajevi mnogo ređi. Gde god da se razvije, vanmaterična trudnoća može izazvati krvarenje koje je veoma opasno za zdravlje žene, stoga je jako važno da se ovakva trudnoća što pre identifikuje. Na žalost ne postoji način da se vanmaterična trudnoća sačuva, ona mora da se prekine.

Trudnoća koja se razvija u jajovodu najčešći je oblik vanmaterične trudnoće i opasnost od nje se može smanjiti ranom dijagnozom i lečenjem seksualno prenosivih boleti i infekcija koje mogu izazvati oštećenja jajovoda.

Vanmaterična trudnoća – kako i zašto nastaje?

 

Vanmaterična trudnoća nastaje kada oplođena jajna ćelija na svom putu ka materici naiđe na neku prepreku koja usporava ili sprečava njeno kretanje, ili pak kada ne uspe da se zadrži u materici. Iako sa sigurnošću ne može da se ustanovi zašto dolazi do vanmaterične trudnoće, postoje određena stanja koja povećavaju rizik da do nje dođe:

  • prethodna vanmaterična trudnoća;
  • problemi sa jajovodom: infekcije izazvane virusima, hlamidijom, gonorejom, anomalije jajovoda, oštećenja jajovoda nastala usled uzimanja hormonskih terapija, tumor jajovoda;

  • prethodne operacije jajovoda ili abdomena od kojih postoje ožiljci;
  • endometrioza: prisustvo delova tkiva sluzokože materice izvan materične šupljine;
  • vantelesna oplodnja: rizik vanmaterične trudnoće je veći kod žena koje su imale vantelesnu oplodnju zbog hormonskih terapija i veštačkog stimulisanja jajnika;

  • podvezivanje jajovoda;
  • spirala ( kontraceptivno sredstvo koje može da spreči trudnoću u materici, ali ne i van nje ). Rizik vanmaterične trudnoće je veći kod žena koje imaju spiralu;

  • starosno doba majke; i
  • nije dokazano, ali se uzima u obzir i veliki broj prethodnih abortusa, kao i pušenje.

Vanmaterična trudnoća – simptomi?

 

Prvi simptomi vanmaterične trudnoće isti su kao i simptomi normalne trudnoće (zbog toga je veoma važno da se na prvom lekarskom pregledu utvrdi položaj ploda).

Međutim, kako embrion raste tako postaje suviše mali za prostor u kome se nalazi. Tada može doći do bolova u predelu stomaka ili karlice. U početku, oseća se tup bol koji prerasta u veoma jake bolove, grčeve i osetljivost. Pored toga, mogu se javiti glavobolja i nesvestica praćene povraćanjem, braonkasti tragovi krvi ili blago krvarenje (sa prekidima ili u kontinuitetu), bolovi u ramenu (reflektovanje bola iz karlice). Ukoliko dođe do pucanja jajovoda usled veličine embriona, može doći i do velikog krvarenja koje može biti fatalno po život žene.

Vanmaterična trudnoća – dijagnostikovanje?

 

Pored ginekološkog i ultrazvučnog pregleda kojima se može utvrditi položaj embriona, takođe se mogu koristiti i laboratorijske analize nivoa hormona hCG i progesterona u krvi majke.

Nivo hormona hCG jedan je od najkorisnijih metoda za utvrđivanje nepravilnosti u ranim fazama trudnoće. Kod normalne trudnoće nivo hCG-a udvostručuje se svakog drugog dana u toku prvih 10 nedelja trudnoće, dok je kod vanmaterične trudnoće njegov rast mnogo sporiji. Važno je znati da usporeni rast hCG hormona u ranoj trudnoći takođe može predstavljati spontani pobačaj.

Niži nivo progesterona od očekivanog za određeni period trudnoće, takođe ukazuje na moguće probleme sa trudnoćom. Ukoliko se sumnja na vanmateričnu trudnoću, dijagnoza se može potvrditi i laparoskopijom.

Vanmaterična trudnoća – lečenje?

 

 Ukoliko se sumnja na vanmateričnu trudnoću važno je odmah reagovati da bi se izbegle opasne posledice po život žene ili njenu plodnost. Vanmaterična trudnoća najčešće se uklanja hirurškim putem (laparoskopijom ili redovnim operativnim putem ukoliko je stanje ozbiljnije). Postoje i lekovi kojima se zaustavlja rast embriona, nakon čega se on izbacuje iz organizma kao spontani pobačaj. Prednost se daje upotrebi lekova, ali ovaj vid lečenja je veoma skup i ne može se primeniti na svako stanje vanmaterične trudnoće.

Vanmaterična trudnoća – oporavak?

 

Što se pre reaguje na vanmateričnu trudnoću, to su šanse veće da se ona više ne ponovi. Većina žena koje su imale vanmateričnu trudnoću ima velike šanse da u roku od godinu dana ponovo zatrudni prirodnim putem i iznese normalnu trudnoću. Ukoliko je u toku intervencije došlo do oštećenja jajovoda, šanse se smanjuju, ali ipak postoje. Nakon vanmaterične trudnoće najvažnije je, ako je moguće, otkriti razloge zbog kojih je do nje došlo i otkloniti moguće rizike za narednu trudnoću, povesti računa o svom zdravlju, kao psihičkom i fizičkom stanju.

Izvor: Ringeraja


                                     

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply