admin/ February 16, 2017/ Ginekološki problemi, Zdravlje/ 0 comments

Redovne posete ginekologu i pravovremeno testiranje može na vreme da ukaže ili spreči mnoge polne bolesti i infekcije. O tome koliko puta godišnje i na koje sve preglede treba da idete objašnjava dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije i akušerstva, akupunkturolog i vlasnica ordinacije “Merida” u Beogradu.

   

Vaginalni sekret:

Uzimanjem vaginalnog sekreta određuje se grupa. Prva i druga znače da je nalaz uredan, treća grupa, u zavisnosti od subjektivnih tegoba pacijentkinje, uz bakteriološki vaginalni bris, zahteva specifičnu terapiju ili praćenje, dok četvrta grupa sekreta označava gonoreju (triper). Peta grupa ukazuje na prisustvo trohomonas vaginalisa, a šesta predstavlja gljivičnu infekciju.

Sve ove grupe zahtevaju specifično lečenje uz obavezan kontrolni pregled na koji se najčešće zaboravlja, upozorava dr Vasiljević.

Papanikolau test:

Papanikolau test je ispitivanje koje se rutinski radi pri ginekološkom pregledu. Reč je o preventivnoj analizi ćelija s grlića materice koja može da ukaže na malignitet, objašnjava dr Vasiljević. Nalaz koji se obeležava sa „PA II grupa“ je uredan i znači da ste zdravi, dok nalazi IIIa, IIIb, IV… zahtevaju obavezan kolposkopski pregled s ciljanom biopsijom. To uključuje uzimanje isečka tkiva za patohistološku analizu.

Bakteriološki bris:

Doktorka naglašava i da se u javnosti neopravdano retko pominju bakterijske vaginoze, infekcije koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, gardnerela, mikroplazma itd). U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na podloge, a terapija se određuje prema nalazu brisa.

U bakterije koje izazivaju upalu grlića materice i mogu da budu uzrok steriliteta i pobačaja spadaju hlamidija, mikroplazma i gonokoka.

Bris na hlamidiju:

Bris na hlamidiju uzima se s grlića materice. Dijagnoza se postavlja izolacijom preko kulture ćelija, posmatranjem kroz elektronski mikroskop i tehnikama hibridizacije nukleinskih kiselina. U slučajevima pozitivnog nalaza nalaže se obavezno lečenje oba partnera.

Sve žene stare između 20 i 35 godina koje su tokom dva poslednja meseca promenile jednog ili više partnera, sve trudnice u prvom tromesečju trudnoće i sve žene sa spontanim pobačajem i nejasnim sterilitetom morale bi da se jave na pregled – naglašava dr Slavica Vasiljević.

Genitalne mikroplazme:

Genitalne mikroplazme uslovno su patogene bakterije s obzirom na to da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta. Dijagnoza se postavlja izolacijom tih bakterija iz briseva grlića materice i identifikacijom nakon zasejavanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama.

Ispitivanje vaginalne flore:

Danas se veliki broj žena podvrgava ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Pregled svake žene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć. Ali greška je i ne preduzimati ništa, čime se ostavlja mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeći korišćenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda, upozorava dr Vasiljević.

U te metode spada ispitivanje sastava vaginalne flore i flore grlića materice i zato smatram da bi i to ispitivanje moralo da bude deo obaveznog ginekološkog pregleda.

Razlozi posete gineklogu:

• pre prvog seksualnog iskustva

• ako imate 18 godina i više, a nikada niste bili na pregledu

• ako imate 16 godina, a niste dobili menstruaciju

• ako imate neredovne menstruacije

• pri pojavi jakih bolova u donjem delu stomaka koji nisu povezani s ciklusom

• zbog pojačanog iscetka iz materice

• kod pojave ranica, mehurića, bradavica…

• ako se javi osetljivost, žarenje i/ili svrab

• ako se jave bolovi i/ili pečenje pri mokrenju

• ako se jave bolovi ili krvarenje pri odnosu

• po pojavi kvržice u dojci

Izvor: Blic

                              

 Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply