admin/ March 1, 2017/ Ginekološki problemi, Odrasli, Zdravlje/ 0 comments

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje nenormalnim razvojem i rastom ćelija koje prekrivaju donji deo materice. Maligni tumor grlića materice je najčešće karcinom. Dobra vest je da se redovnim ginekološim pregledima i testovima može otkriti u najranijoj fazi – što daje veliku šansu uspešnom ishodu lečenja.

Rak grlića materice

Osobine raka grlića materice:

 • Dobra osobina raka grlića materice je što se on razvija u dugom vremenskom periodu, najčešće 5 godina ili više, od prvih premalignih promena na ćelijama grlića materice do raka. To omogućava ginekologu da otkrije promene na vreme, u ranom stadijumu, pre nego što rak postane invazivan i počne da se širi. Ginekolozi u tu svrhu koriste razne metode: ginekološki pregled, Papanikolau test, kolposkopiju, biopsiju grlića materice itd.

 • Loša osobina raka grlića materice je što ne daje rane simptome, ili su oni blagi i nespecifični. Postojanje premalignih promena na grliću materice ili početnog raka najčešće ne upozorava ženu da treba da se javi ginekologu. Pa zato redovna kontrorola kod ginekologa igra veoma važnu ulogu.

  Uzročnici raka grlića materice:

  Prilikom ispitivanja uzročnika raka grlića materice naučnici nisu otkrili jedan uzročnik, nego više faktora rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice postanu nenormalne i počnu da se razvijaju kao ćelije raka.

  Najvažniji faktori rizika su:

 • Rani početak seksualnog života i veći broj seksualnih partnera;
 • rani početak seksualnog života partnera i kada je on imao veći broj partnerki, ili partnerku obolelu od raka grlića materice;
 • pušenje (naročito dužina pušačkog staža i veliki broj popušenih cigareta)
 • bolesti imunog (odbrambenog) sistema tela;
 • nizak standard života i niži stepen obrazovanja, često udruženi sa niskim stepenom seksualne higijene, sa lošim uslovima života i sa lošom zdravstvenom zaštitom;

 • humani Papiloma Virus (HPV), seksualno prenosivi virus koji može da uzrokuje promene u ćelijama grlića materice koje mogu da dovedu do nastanka raka. To, međutim, ne znači da će sve žene koje su zaražene ovim virusom i dobiti rak. Činjenica je da većina žena sa rakom grlića materice imaju infekciju ovim virusom.

  Prevencija ( sprečavanje nastanka ) raka grlića materice:

  Pošto rak grlića materica nema jednog uzročnika, teško je reći kako se on može sprečiti.

  Najvažniji element prevencije raka grlića materice je:

  Stvaranje navike da se kod ginekologa odlazi redovno, jednom godišnje, bez obzira što je žena zdrava ili se oseća dobro, ili po preporuci lekara. Tom prilikom treba da se uradi i Papanikolau test. Ukoliko su dva uzastopna nalaza Papanikolau testa normalna, ovaj pregled je dovoljno ponoviti nakon tri godine.
  .

  Kako rano otkriti rak grlića materice?

  Svaka žena koja je napunila 18 godina ili je seksualno aktivna pre toga, treba jedanput godišnje da ode na ginekološki pregled i da uradi Papanikolau test. Kod žena koje nikad nisu imale seksualne odnose moguće je uraditi Papanikolau test, ali je kod njih rizik od nastanka raka na grliću materice veoma mali.

Izvor: Ringeraja


                                              

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply