Prirodni sprej protiv komaraca za decu i odrasle

admin/ June 5, 2017/ Bebe/ deca, Odrasli, Zdravlje/ 0 comments

Iako mnogi misle da su ujedi komaraca samo malo, ponekad doduše jako, neprijatni stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. Na tržištu postoji veliki izbor preparata za zaštitu od komaraca, ali razmislite još jednom da li želite da sve te hemikalije stavite na vašu kožu ili kožu vašeg deteta.

Postoji mnogo zdravija alternativa koja je jednako učinkovita i koju možete veoma lako napraviti.

Prirodni sprej možete napraviti od mnogih biljaka koje  imaju esencijalna ulja. Takve biljke imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. takve su nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica.

Sprej protiv komaraca za decu: 

Za početak će vam trebati  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru ( žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta ).

Biljke koje ste izabrali stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedjelje. Bitno je da se smeša svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke ocedite. Dobijenu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Pre upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmeri 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.

Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa kako će dečja koža reagovati.

Sprej protiv komaraca za odrasle:

Potrebna vam je voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da pomješajte sve biljke.

Smeši možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomješajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.


Izvor: Narodni lijek

                                            

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

Leave a Reply