Pilula za dan posle – način upotrebe i delotvornost

admin/ March 13, 2017/ Kontracepcija, Odrasli, Zdravlje/ 0 comments

Pilula za dan posle, ili pilula “jutro posle” je još jedna pogodnost koju nam je dala savremena medicina. Ukoliko ste zaboravili da popijete vašu redovnu kontraceptivnu pilulu ili vam se dogodila neka druga “greška”  postoji rešenje – postkoitalna kontracepcija ili pilula za dan posle, koja se koristi u prvim satima i danima posle nezaštićenog odnosa.

Kada se koristi pilula za dan posle:

Koristi se jutro posle spornog seksualnog odnosa, a najkasnije 72 sata posle odnosa. Poslednjih godina, na tržištu su najaktuelnije upravo pilule koje trudnoću sprečavaju najkasnije do 72 sata od odnosa, međutim, u poslednje vreme se na tržištu pojavio preparat koji sprečava trudnoću čak pet dana posle odnosa. Ovaj preparat se može naći i na našem tržištu.

Kako se koristi pilula za dan posle?

Iako se ove tablete nalaze u slobodnoj prodaji i mogu se kupiti bez recepta, stručnjaci ne preporučuju da se uzimaju bez savetovanja sa ginekologom. Ovo je urgentna kontracepcija i nije preporučljivo da se koristi kao uobičajena metoda, samo kao nužna. Takođe, ne može se sa sigurnošcu reći koliko puta godišnje sme da se koristi, jer čim postoji potreba za češcim korišcenjem, znači da je potrebno uključiti neki od savremenih metoda kontracepcije koji će biti bolji, sigurniji i bezbedniji izbor, naravno u dogovoru sa ginekologom.

Šta nakon uzimanja pilule za dan posle?

U zavisnosti od dela ciklusa u kom se pilula uzme, dolazi do pomeranja menstrualnog krvarenja, bilo ranije, bilo kasnije. Ukoliko očekivana menstruacija izostane, obavezno se javiti ginekologu kako bi se isključila mogućnost trudnoće jer je moguće da do nje dođe uprkos korišćenju urgentne kontracepcije. Za sada nema dokaza da postoji negativan efekat na plod ako se žena odluči da trudnoću zadrži. Takođe se preporučuje poseta ginekologu tri nedelje od primenjene terapije radi pregleda i razgovora o nekom sigurnom vidu kontracepcije ako žena ne planira potomstvo.

Pilula za dan posle – DELOTVORNOST:

Delotvornost pilule „za dan posle“ veća je što se ranije popije nakon polnog odnosa. Ako se popije u roku 24 sata, sprečava trudnoću kod devet od deset žena koja bi se dogodila da pilula nije uzeta.

Koje vrste pilulaza dan posle postoje:

Postoji nekoliko različitih pilula koje se koriste u ovu svrhu i to :

  • kombinovani oralni kontraceptivi u dozi od 50 mikrograma etinil estradiola i 0,25 mg levonorgestrela, 2×2 tablete uzete na 12 h (ukupno četiri tablete ), efikasnost 75 odsto;

  • pilula koja sadrži 0,75 mg levonorgestrela, 2×1, na 12 h (ukupno 2 tablete), efikasnost 85 odsto; i

  • 1,5 mg levonorgestrela, 1×1 (ukupno 1 tableta), efikasnost 85 odsto.

Mogući neželjeni efekti:

Oko 50 odsto korisnica ima izražene mučnine, oko 20 odsto ima povraćanje. Ako do povraćanja dođe u roku od jednog sata od trenutka konzumiranja pilule, potrebno je ponovo uzeti dozu. Mogu se javiti simptomi u smislu napetih grudi, glavobolje i promene raspoloženja.

Osobama koje imaju problem sa trombozom ili u porodici postoji istorija tromboze, urgentna kontracepcija sa tabletama estrogena je zabranjena kao što nije preporučljiva ni pušačima.

Izvor:Cosopolitan.rs

Blic.rs


                                              

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

 

Leave a Reply