admin/ April 10, 2017/ Odrasli, Zdravlje/ 0 comments

Najnovije istraživanje sprovedeno u Švajcarskoj pokazalo je da žene koje redovno koriste dezodoranse sa aluminijumskim solima rizikuju dobijanje raka dojke.

Prvi testovi na ćelijama, izolovanim iz normalne mlečne žlezde, kasnije su ponovljeni u istraživanjima na miševima, a rezultati su bili isti. Istraživanje je pokazalo da dugoročna izloženost aluminijumu izaziva formiranje tumora na ćelijama i metastaze.

Naučnici sa Univerziteta u Ženevi saopštili su da aluminijumske soli blokiraju znojne žlezde, talože se u tkivu dojki i proizvode efekte slične onima koje proizvodi estrogen.

Koautor studije Andre Paskal Sapino je izjavio:

Mislim da bi trebalo izbegavati sve dezodoranse koji sadrže soli aluminijuma. Teško je biti siguran da dezodoransi na kojima piše da nemaju aluminijuma zaista ne sadrže aluminijum.

On je dodao da se ovaj metal u proizvodnji dezodoransa i dalje treitra kao “sumnjiv, ali ne i osuđen”.

Iako studija nije uspela da u potpunosti dokaže da soli aluminijuma izazivaju rak dojke, Sapino savetuje korišćenje dezodoransa bez njih. Isti savet je uputio ženama, ali i muškarcima, naglasivši da je svestan da će se protiv rezultata studije pobuniti kozmetička industrija.

Naučno istraživanje o uticaju upotrebe dezodoransa na ljudsko zdravlje objavljeno je u naučnom magazinu “International Journal of Cancer”.

Izvor: N1


                                                             

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte i  skustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply