admin/ March 12, 2017/ Trudnoca, Višeplodna trudnoća/ 0 comments

Osim gena i vantelesne oplodnje blizanačku trudnoću ( blizance ) može da uzrokuje i ishrana, kažu istraživači njujorškog Medicinskog centra Long Ajlend.

Ovo su zaključili na osnovu istraživanja u kojima su upoređivali učestalost blizanačkih trudnoća kod žena vegetarijanaca, koje su konzumirale mleko i mlečne proizvode ( nisu uopšte jele namirnice životinjskog porekla ) i kod trudnica koje su u jelovniku imale zastupljeno meso.

 Tim naučnika, predvođen dr Gerijem Štajmenom, istakao je da najveća zasluga za dve bebe zapravo pripada IGF faktoru ( Insulin – like growth ), proteinu koji se oslobađa iz jetre životinja i ljudi, kao odgovor na hormon rasta. S obzirom na to da IGF cirkuliše krvotokom, on dospeva u mlečne žlezde, pa žene koje piju više mleka povećavaju šnasu za dvostruku sreću. Daljom analizom ustanovljeno je da on povećava osetljivost jajnika na hormon odgovoran za razvoj folikula u jajniku, kao i za nastanak ovulacije, odnosno oplodnje.

Kod viših koncentracija IGF u krvi povećava se šansa da se oplodi više jajnih ćelija. Smatra se i da IGF pomaže embrionu da lakše preživi rani stadijum, u kojem najčešće dolazi od pobačaja.

Dakle, zaključak je jasan:

Žene vegetarijanke, koje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, imaju čak 13 odsto više ovog proteina, što jasno objašnjava i zašto češće nose blizance – naglašava dr Štajmen

Izvor: Ringeraja


                                                      

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply