Robertsonova translokacija – priča o borbi koja traje još uvek

admin/ May 3, 2017/ o trenutnoj borbi za potomstvo, Vi pišete/ 0 comments

Imam 30 godina, a  muž ima  31, zajedno smo 6 godina….

U decembru 2014. godine prvi put ostajem u drugom stanju. Pošto smo radili na bebi, oboje smo bili presrećni –  sreći nikad kraja. Ali, sreća je kratko trajala :(. Počela sam da krvarim i završila  u bolnici. Zaustavili su mi krvaranje pomoću utrogestana, ali sam nekoliko  dana ostala u bolnici i svaki drugi dan vadila betu. I tako samo su jednog dana ustanovili da je beta prestala da raste i naravno predložili kiretažu. Ali tu muke tek počinju…. Pokušali su tri puta da mi urade kiretažu, ali bezuspešno – ne mogu da dođu do ploda. I tako pošalju me u Beograd gde sam ostala mesec dana.. Tuga,bol – jedva sam se oporavila…..

U januaru 2016. godine  ostajem drugi put trudna, ali strah je prisutan. Prvi ultrazvk je bio u redu 🙂 Takođe i na drugom pregledu je sve bilo kako treba. Mojoj sreći nije bilo kraja, ali strah je i dalje prisutan zbog izgubljene prve trudnoće…

U 12. nedelji trudnoće, na trećem pregledu nešto nije bilo u redu. Prvo mi je doktor pola sata radio ultrazvuk, što mi je bio dovoljan znak da beba nije dobro. Moj osećaj se obistinio, doktor mi je rekao da beba ima nuhalni nabor i opet su mi predložili kiretažu. Ceo svet mi se srušio – zar opet? Ovog puta nisam želela odmah da se predam. Odlučila sam se da uradim aminocentezu! Ali pošto se aminocenteza radi tek u 17. nedelji otišla sam prvo privatno na ekspertni ultrazvuk. Pregled je urađen u 14. nedelji i nuhalni nabor je bio 7.4. Ali ni tada nisam želela da odustanem, čekala sam aminocentezu i uradila je privatno. U toku samog uzimanja uzorka doktor je primetio da je plodova voda tamna, ali mi je rekao da to ne mora ništa da znači. Tada je ostalo samo da čekam, plačem dan i noć i nadam se dobrom rezultatu… Nakon 9 dana stigao je rezultat – zvoni telefon, javljam se i doktor i saopštava ono čega sam se najviše bojala… Beba ima Daunov sindrom i pored toga još nešto, sutra dan sam trebala da odem na razgvor i uzmem rezultat. Sutra me je doktor dočekao sa rečima:

Vaša beba je nosioc balansirane robertsonove translokacije između 13. i 14. hromozoma, plus ima Daunov sidrom predlaže se abortus u 20 nedelji.

Robertsonova translokacija - priča o borbi koja traje još uvek

Opet sve isto da prolazim… Šalju me za Beograd, posle 72h rodim sina – anđela… Još se opravljam od dve izgubljene trudnoće, ali pored svega toga predlažu da uradimo kariotip oba roditelja. Zakazala sam razgovor sa genetičarem, i nakon toga je zakazano vađenje krvi… Došao je i taj dan, i suprug i ja smo da dali krv i ostalo je opet da čekamo – 2 meseca….

U decembru zovem i kažu mi da je gotov nalaz, ali termin za preuzimanje nalaza je tek krajem januara, a nažalost preko telefona ne daju nikakve informacije o samom nalazu. Svi ti meseci čekanja su ostavili takav trag na meni, raspadam se, plašim se svega što dolazi.

Došao je i dan da saznamo šta piše u nalazu…

Čekam u holu i plačem… Prozivaju nas, ulazimo i ja već vidim da nije sve  u redu. Kaze geneticar : ” Supruga je nosioc balansirane robetsonove translokacije iznedju 13. i 14. hromozoma, suprugov kariotip je u redu “.  Ja u šoku počinjem da plačem –  šta sad? Robertsonova translokacija – ja je imam… Pročitala sam i raspitala se u vezi toga i znam da nije dobro… Doktorka me teši da mogu da imam dece, ali da mi je ugroženo potomstvo i ja sam svesna da mi borba predstoji.

Sve su mi lađe potonule, ali ta ta borba još traje  i ja neću odustati. Svaka naredna trudnoća nosi rizik od spontanog i prolaženje kroz isto, ali ja verujem da ću i ja drzati svoju mrvicu.

Robertsonova translokacija je genetički problem i ne leči se. Volela bih, ako je neka ženica sa ovim problemom prirodno dobila dete da se javi.


Autorka priče je želela da ostane anonimna, a ja pre svega da joj se zahvalim što je sa nama podelila svoju borbu koja još uvek traje. I od srca joj želim da uspe i dođe do svoje mrvice <3 A, sada ću još jednom zamoliti sve vas koji imate isti problem i uspeli ste da dobijete deta da sa nama podelite to, i da na taj način pomognemo ovoj ženi da dobije najveće blago koje jedan čovek može imati.


                        

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i budućim roditeljima.

Leave a Reply