admin/ December 4, 2016/ O trudnoći i porođaju, Vi pišete/ 0 comments

Dabl test – da li je uvek tačan?

2006 godina je. Već pet godina sam u vezi sa svojim verenikom. Kao i u svakoj vezi bilo je puno uspona i padova, ali sve prepreke smo prošli. U glavnom, našu vezu je potkopavalo njegovo drustvo koje je stvorilo naviku da ih on finansira, vozika kolima gde im padne na pamet o njegovom trosku, a od kada sam se ja pojavila i malo mu otvorila oči postalo je drgačije, što je njima zasmetalo.

2006 smo poželeli da pokušamo da dobijemo dete. I ako nismo bili u braku i nismo o braku ni razmisljali rešili smo da pokušamo- pa ako uspe venčali bi se pre rođenja deteta. Prošlo je dva meseca od naše želje i to je bilo to. Mali, plavi pozitivni test koji je najavio da nas dvoje nismo više nas dvoje, već da  smo sada nas troje. Kada sam videla test počela sam da drhtim od uzbuđenja. Morala sam istog dana to proverim  kod doktora, ali u domu zdravlja se to zakazuje po više nedelja u napred. Pozvala sam privatnike i zakazala pregled. Ušla sam u ordinaciju i prvo pitanje je bilo da li je to željena beba. Naraavno da je željena, najželjenija! Drugo pitanje je bilo ,tačnije savet, da ako razmisljam o prekidu da nemam puno vremena jer sam bila već osma nedelja trudnoće. Ja sam zatrudnela iz prvog pokušaja i ako sam sledeći mesec uredno dobila ciklus. Bebi je srce već počelo da kuca. Nisam verovala sta mi žena govori i naljutila sam se. Međutim, ipak nekako me je zbrzala i zakazala mi da dodjem kod nje da mi se uradi dabl test. Došlo je vreme i dabl testa. Moj verenik je pošao sa mnom. Kada je video našeg anđela kako sisa palac istopio se od miline. Uradjen je dabl testi i rečeno mi je da će me obavestiti o rezultatima. Prošlo je nedelju dana.  Dan naše krsne slave- meni zvoni telefon. Doktorka me lično obaveštava da je rezultat katastrofalan. Ja se tresem, počinjem da drhtim i da plačem. Ona kaze: “Ovaj test pokazuje da vaša beba ima daunov sindrom, imam kolegu koji će da vam izvadi plodovu vodu i uradi analizu za samo 200e, ali vi ipak počnite da razmišljate o prekidu trudnoce”. O moj Bože, ja tada nisam ništa znala- ni šta je dabl, ni koliko je tačan, ni šta se radi ako je loš… Imala sam 23 godine, fb nisam imala, grupe , i ostale strane gde bi se raspitala. Moj verenik nasmejan dolazi do mene i ja mu kroz plač saopstavam da neće biti svadbe, neće biti nas, neće biti bebe! Nikada neću zaboraviti njegovo lice- nije znao šta se dešava. Sve sam mu objasnila i plakala sam, plakala i plakala. On je cutao, bio je jak ,grlio me je i rekao:“Šta god da bude rodiće se. Koliko god da bude bolesno naše je, mi smo mu roditelji i nećemo ga ubiti. Rodiće se, a Gospod će odlučiti koliko i kako će ziveti!” Preko veze našla sam dobru doktorku u Narodnom Frontu. Primila me je preko reda. Uradila je uz, napisala parametre, poslala kod prijatelja da mi izvadi krv i da vidi šta ce da kaže tripl test. On je pokazao da su mi apsolutno svi rizici na bilo koje poremećaje 1:10 000. Ipak strah i strepnja nisu popuštali do zadnjeg dana.

Jednog dinog novembarskog dana moje čedo je rešilo da nas upozna. Porođaj je počeo tako stidljivo, isto kao što je ona i danas stidljiva. Tek poneki mali grčić, sličan menstrualnom. U pet ujutru sam otišla u Front. Pitam doktorku da li ću se skoro poroditi, a ona mi kaže: “Cico ti si osam prstiju otvorena i ja vidim bebinu glavu, brzo u salu”. Jedan , dva napona i eto moje kreštavice. Odmah su mi je dali u ruke, a ja umesto da uživam u njoj, ja je gledam i pokušavam da vidim da li je sa njom sve u redu. Naravno da je bilo sve u redu. Zdrava i prava curica od 3100gr i 51cm- lepotica prava.

Ovo pišem svim ženama da ne očajavaju odmah na lošu dijagnozu lekara. Ovo nije jedina loša dijagnoza koju sam ja dobila od lekara.  Posle ove je bilo još loših dijagnoza koje nisu bile tačne. Uvek potražite još glava i još saveta pre nego što donesete  odluku zbog koje se posle možete kajati čitavog života.

Hvala puno mami koja je želela da ostane anonimna na ovom jako potresnom i na kraju, ipak, jako lepom iskustvu. I doktori su ljudka bica, mogu da pogreše- nisu savršeni ( neki su zaista jako daleko od savršenstva), pa zato dragi moji, poučeni primerom ove mame, svaku dijagnozu koja može ugroziti nečiji život ili bilo koju koja vam je sumnjiva proverite tako što ćete potržiti mišljenje drugog lekara. Hvala jos jednom mami…

Pišite i vi svoja iskustva, jer možda bar vaše pomogne nekome. Možete me kontaktirati porukom na sajtu, ili na fb stranici Zdravo odrastanje počinje u maminom stomaku. Sa nestrpljenjem vas očekujem!

 

Leave a Reply