admin/ October 29, 2016/ O dojenju, Vi pišete/ 3 comments

Ja, nažalost nisam dugo dojila bebu, ali želim sa vama da podelim svoje iskustvo. Dojila sam svega 1 tjedan!

A baby being fed a bottle

Rodila sam jako mlada sa 18 godina… Neiskusna, sve je to bilo novo za mene.. U porodilištu mi nisu ni pokazali kako pravilno stavit bebu na prsa i već tu počinju moje muke… Samo su mi onako bahato donjeli bebu i rekla babica da je nahranim i otišla. A  ja apsolutno ništa nisam znala o tome. Mlijeka sam imala da nahranim čitavu bolnicu, ali bebu jednostavno nisam znala namjestit kako treba. Uz sve to beba je bila sitna (2.890gr) i bila je slaba i ni ona nije znala vući, a ja joj nisam znala pomoći. I nekako ona je počela sisati, al nepravilno i stalno je tražila na svakih 15 minuta. Stalno je plakala. E sadaaaa, odjednom mene bole bradavice za poludit, krvare, rane se stvorile, peku užasno. Prepala sam se, nisam znala da se to dešava često. Kad god bi bebu stavila ja sam vikala koliko je boljelo.  Ali to je sve bilo zbog nepravilnog držanja bebe na grudima. To tada nisam znala.  A beba gladnaaa i što sad?  Moram joj dat jest. I ja nju malo pomalo dojim iako me boli za poludit, uz sve to dobijem mastitis i temperaturu, grudi natečene, ne znam sta da radim više. I okolina  pritisce me da dam flašicu jer mi je mlijeko slabo i da odmorim dan – dva od dojenja da mi se grudi oporave.

I ja neiskusna poslušam ih i dam bebici AD da pije i to je moja najveća greska ikad učinjena jer sam ih poslušala. Beba prvi put sita, zadovoljna i sretna i spava. I ja također sretna i zadovoljna gledajući nju kako je sita. I kupim si ja čaj za dojilje da poboljšam mlijeko misleći da mi je slabo, i sve super dva-dana mazala bradavice lanolinom i malo se oporavile. I odlučim ja stavit bebu ponovno da sisa. No međutim čim je stavim ona plače, vristi. Ma neće ni da je vidi, a kamoli da sisa. I ja skupa s njom plačem, ne znam što je sad bilo i opet dam flasicu da jede. A ustvari je njoj bilo lakše jest na flasicu i zbog toga više nije htjela na siku, jer je vidjela da joj je lakše ovako. A okolina mene pritisce sa svih strana da se ne izmuzam, da mi mlijeko ne valja ako beba neće da sisa. Govorili su mi da se mlijeko pokvari u grudima ako ga beba odmah ne posisa kad nadođe. I ja prestanem dojiti sva tužna misleći da bebi ne mogu pružit kvalitetnu hranu. I beba nastavi bit na AD-u.

Meni je jako žao šta nisam mogla dojiti, šta nisam mogla osjetiti bliskost majke i djeteta u najjačoj vezi koja se zove dojenje… Žao mi je što sam neiskusna bila i vjerovala baki, svekrvi, tetki, strini itd. A nisam vjerovala svom instiktu. I, zato majke-žene ne vjerujte babskim pričama. VAŠE MLIJEKO NIJE SLABO NIKAD, EDUCIRAJTE SE O DOJENJU, GLEDAJTE , ČITAJTE, UČITE!!!! DOJENJE JE NAJBOLJA STVAR KOJE MOŽETE DATI DJETETU…

 

Jako, jako poučno iskustvo. Hvala puno dragoj mami koja je podelila sa nama svoje greške da mi ne bismo pogrešili na istim. Poslušajte njene savete i videćete koliko je ustvari lako dojiti bebu kada se na vreme informišete i izgradite stav i mišljenje na koje okolina ne može da utiče.

                              

Pišite i vi svoja iskustva, jer možda bar vaše pomogne nekome. Možete me kontaktirati porukom na sajtu, ili na fb stranici Zdravo odrastanje počinje u maminom stomaku. Sa nestrpljenjem vas očekujem!

3 Comments

  1. Ovo sa dojenjem je toliko preforsirano. Klupe za dojenje! Dojimo napolju! Sobe za dojenje! Dojenje! Dojila sam i ja pa nisam se skidala svuda i nisam ni pricala da li dojim ili ne. I… sta je bilo sa detetom? Poraslo i sve bilo ok? Kao i ovi koji se doje? Zene imaju pravo da budu ili ne budu majke. Da uzmu ili ne uzmu epidural. Da doje ili ne doje. Da! Ne moraju da imaju problem. Ako nece da doje-ne moraju! Svi se uzdigli kao da je to jedina opcija da beba prezivi. Njihova deca,njihove grudi-njihova stvar! Ko zatrazi savet,pomozite. Ko zeli flasicu za svoju bebu,opet ok.

  2. to sto je ona rodila sa 18 i kaze da nije znala,ja neznam koliko sada ima godina kada je napisala text,ali mislim da i dalje nista nezna,ja sam troje rodila i bezuspesno dojila,gde deca : prvo nije dobijalo na kilazi,drugo,jedva malo nesto,trece laktacija trajala samo 10 dana i muka mi je vise od prose**** sa svih strana i textova ovakve prirode vase mleko nije slabo,kada vam dete zavrsi u bolnici od frasa koji je nastao usled naglog pada secera od GLADI,jer je dete samo DOJENO i nije napredovalo,e stvarno vise nemogu da cutim na ovakve tekstove,pa dokle vise ,ovo je DISKRIMINACIJA svih majki koje imaju problem sa laktacijom tako su i meni pricali kada sam dete koje gubi na kilazi ,vukla svaki drugi dan u dispanzer da kazem da nesto nije uredu,da je dete gladno: SAMO VI NJU DOJITE,rekli su mi,NEMA LOSEG MAJCINOG MLEKA !!!!!!!!!!!!!! I DETE ZAVRSI OD TOG MOG DOBROG MLEKA POSLE MESEC I PO DANA U BOLNICI SA KILAZOM MANJOM NEGO NA RODJENJU A RODILA SE SA 4200 gr

    1. Ovo je autorska prica mame koju sam ja objavila. Medicinski gledano majcino mleko je uvek idealno za bebu, ali postoje odstupanja od medicine i trenuci kada medicina nema odgovor- zato i postoje ustanove gde se moze ispitati kvalitet majcinog mleka. Ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji. Evo, javno vas pozivam da podelite i vi vase iskustvio sa nama. KOntaktirajte ma na e-mailu ili na fb stranici koju vidite, poslajite vasu pricu i ja cu je objaviti …

Leave a Reply