admin/ April 23, 2017/ Recepti, Vi pišete, Za bebe, Za odrasle/ 0 comments

Avokado ( 100 gr ) sadrži vitamin A, vitamin C, vitamin B5, vitamin B6, vitamin E i kalijum. Takođe, sadrži i male količine magnezijuma, mangana, bakra, fosfora, gvožđa, cinka, vitamina B1, B2 i B3, kao i 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti.

Da li ste znali da ovaj plod ( avokado ) možete uzgajati u svom domu? 

Katica Krkić nam svojim ličnim iskustvom daje smernice kako da to i ostvarimo.

 Za početak potrebno je da poručkate avokado, sačuvate seme i zaplovite u avanturu…
  • Seme operite i probušite čačkalicama kao na slici. Stavite ga u čašu sa vodom, ali tako da samo polovina semena bude u vodi i to okrugli  ( donji ) deo, dok će ostatak semena biti iznad vode zahvaljujući čačkalicama.

Voda se menja na svakih 3 – 4 dana, a u međuvremenu se dodaje.

  • Kada iz semena naraste biljka visine oko 15 cm potrebno je da je presečete na pola. A kada opet dostigne pomenutu visinu ( 15 – ak cm )  vreme je da svom avokadu pružite novi životni prostor  – saksiju.

Izaberite srednju saksiju u kojoj će imati dovoljno prostora za rast i razvoj korena. Zemlja bi trebala biti bogata humusom. Saksiju držite na osunčanom mestu, a kada su temperature optimalne možete je izneti napolje tokom dana.

 

 

Od decembra do sada dostigao je ovu visinu sa jednim skraćivanjem na pola pre mesec dana.

Savet plus:

Avokado je biljka koja voli društvo. Posadite ( proizvedite ) još jednu biljku i vaš avokado neće biti usamljen, a vi ćete imti više plodova jer će se biljke međusobno oprašivati.

Želim vam svima uspeh, a ja vam se javljam sa novinama kako biljka bude napredovala 🙂 


Hvala puno Katici Krkić na smernicama, nestrpljivo čekamo novine 🙂


                                         
Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply