admin/ November 29, 2016/ O trudnoći i porođaju, Vi pišete/ 0 comments

15178161_10209688657226497_8192788976462146678_n

Iza mene su 2 trudnoće. Prvo dijete (sina) rodila sam s 29 god. Trudnoća je bila uredna. Najteže mi je bilo zadnjih mjesec dana, kada sam stalno priželjkivala da rodim bar malo ranije. No nije se desilo, prenijela sam 8 dana, zatvorena skroz…. Dok jedne veceri oko 23h nije počela moja avantura. Dobila sam trudove za koje naravno ni ne znas da su to trudovi- prvi put jel jesu ili nisu! Krenula se ja istuširat prije odlaska, uzela stvari i otišli mi u najveću avanturu…. Ta avantura je potrajala do druge večeri kad sam u 23.10h rodila sina od 3620g i 52cm. U bolnici su trudovi bili konstantni, no ja se nisam uopšte otvarala. I tako do 19h. Pozvao me dr. na pregled i napokon 3 prsta otvorena! Upitao me da želim epiduralnu anesteziju? Naravno da da! Zahvaljujući njoj skupila sam malo snage i odmorila se. Nakon 4 sata u rađaoni, napokon na svijet sam donijela mog andela. Suprug je bio samnom. Po povratku kuci upoznala sam još i čari mastitisa na obe dojke ali i to smo uspješno prebrodili.

Druga trudnoća mi je nekako brzo prošla osim dijagnoze trudnickog dijabetesa (jutarnji šećer mi je bio povišen). Rodila sam 6 dana prije termina. Budući da sam imala malo plodne vode induciran mi je porod: bušenje vodenjaka + gel za otvaranje. Nakon uvođenja gela mora se mirovati 4 sata. Kad je to vrijeme isteklo, dobila sam dozvolu da prošetam i ako želim da se  istuširam. Tako je i bilo, te kad sam se vratila u rađaonu dobila sam jake trudove. Suprug je bio samnom i ovaj put. Tražila sam epiduralnu, no ništa od toga. Rapidno sam se otvarala i na kraju u 3 truda rodila moju princezu od 3300g i 49cm.

Oba poroda su moram priznati bila dosta traumatična, prvi put je dugo trajalo, a drugi put sam imala jake trudove i bolove da sam pala u nesvijest na par sekundi!  Ali naravno da svaka bol prođe kad dobiješ to malo savršenstvo u ruke, na prsa i imaš mogućnost odmah nahraniti svoju bebu!! Zaista čudesno!!

Hvala puno mami Petri Bišćan na sto je svoje iskustvo sa porođaja podelila sa nama. Veliko hvala i svaka ćast hrabroj mami 🙂

Pišite i vi svoja iskustva, jer možda bar vaše pomogne nekome. Možete me kontaktirati porukom na sajtu, ili na fb stranici Zdravo odrastanje počinje u maminom stomaku. Sa nestrpljenjem vas očekujem!

Leave a Reply