admin/ May 27, 2017/ o trenutnoj borbi za potomstvo, Vi pišete/ 0 comments

Endometrioza je stanje kod koga se mali komadi endometriuma ( unutrašnjeg tkiva materice ) mogu pronaći izvan materice.  Naša draga čitateljka odlučila je da svoju borbu podeli sa nama….

Zovem se Edona, u braku sam sa najdivnijim čovjekom svijeta. To kažem jer naša borba je počela nepunu godinu nakon sklapanja braka i još traje. Na početku braka nisam bila ni svjesna da ne dolazi do trudnoće. Odselili smo se iz BIH za Njemačku – stres, nova sredina…. Nakon par mjeseci počela sam se osjećati čudno. Uvjek sam imala bolan ciklus gdje su ginekolozi govorili da je to ok.

Moja bol je počela 7 dana pred ciklus i 7 nakon. A o mjesečnici da i ne pričam. Zanemarila sam to, alarm je bio krvarenje između ciklusa. Javila sam se ginekologu i šok – cista. Brzo su me smirili govoreći to je dermoidna cista, bezopasna rutinska  operacija i nje više nema. I ono najbitnije bol će nestati, a uz to i otkloniti vjerovatno uzročnik nedolaska bebe.

Sreći nigdje kraja….

14.10.2016 idem na operaciju dermoidne ciste i  operacija je prošla super, jajovodi prohodni… Budim se iz narkoze, ljekar čeka i govori da za bebu sada ne postoje prepreke i da nakon 6 mjeseci mogu da planiram trudnoću. Nažalost sreća je trajala dva dana. Dobijam visoku temperaturu, nalaz Crp154 – dijagnoza unutrašnje krvarenje jajnika i crijeva i zahteva se hitna operacija. Molim doktora da spasi jajinik, a on govori:” Ako preživite vi,  biće dobro”. Operacija je trajala 6 sati, ostao mi je jajnik.  Oporavak je trajao 3 mjeseca –  bol, strogo mirivanje.

Sledi kontrola i doktor kaže:”Čestitamo, sve je dobro i možete da planirate trudnoću”. Sreća i iščekivanje… Ali trudnoće nema. Nakon 5 mjeseci vraćaju se simtomi – dijagnoza endometrioza. 10. maja ove godine odlazim na operaciju jer je  jajovod začepljen. Oba jajnika su zahvatile endometriozne ciste. Ponovo molim Boga da ostanu jajnik i jakovod. Ostali su, ali tada je usljedio šok. Doktor mi govori rečenicu koja mi i dan danas odzvanja u ušima:

Gospođo Vidaković, vi ne možete biti majka prirodnim putem nikako. Mada daćemo vam 6 mjeseci da pokušate, ali šanse su minimalne skoro nikakve.

Dobro doktore, jedva izustih, pa postoji VTO? Ni za to nismo sigurni pokušaćemo, rekao mi je.

Moj sav svijet se srušio, ali neki unutarnji glas mi govori da ne trebam odustati da se trebam boriti i da ću sigurno jednog dana dobiti tu najljepšu titulu – Majka.

Fizičku bol koji osjećam, jer endometrioza je takva bolest, je ništa naspram duševne. Ali ne odustajem od svog sna i sna mog muža koji mi je najveca podrska u ovome svemu i koji možda više vjeruje u nas nego i ja sama. Verujemo da ćemo zajedno pobediti endometriozu.


Hvala Edoni što je sa nama podelila svoju borbu i time pružila podršku svim parovima koji se bore za potomstvo. Hvala još jednom, i od srca joj želim i  verujem da će uskoro ostvariti svoj san. Hajde da joj svi poželimo od srca da dobije svoju borbu <3

                              

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i budućim roditeljima.

Leave a Reply