admin/ December 7, 2016/ O dojenju, Vi pišete/ 0 comments

15300596_10210133470207214_940617948_n

Prvo što sam pitala sestru, kad mi je donela moju princezu, nekih 2,5h posle porođaja je bilo: “Kada mogu da je stavim na siku, čisto da vidim šta će raditi?”, na šta mi je rekla da mogu odmah, ali da verovatno ništa neće biti od toga odmah. Ponudila sam joj, a moja curica uzima siku kao da to radi zaboga već 100 godina, i vuče li vuče. Sestre se oduševile, kažu da zovem ako treba pomoć. Moja lepotica zaspala, ja je spustila u krevetac, otprilike je sikila na 3h. Svi živi se iščuđavali, kada podnose izveštaji jedni drugima za mene kažu: “Prvorotka, samo doji, ne uzima dohranu”. Kad me pitaju kako, ja samo slegnem ramenima, objasnim kako sam joj odmah dala siku, i da samo jednom pokušala, tj. sestra da joj da dohranu misleći da je gladna, ali da je ona to povratila, tako da je samo sisala. Najlepši osećaj na svetu ( dojenje ), iako su mi bradavice stalno bridele (divni muž mi kupio DM-ov Babylove melem za bradavice koji je baš pomogao), i što su me jajnici boleli skoro kao kontrakcije sve vreme i kad god je ona sisala (objasniše mi da se materica kontrahuje, vraća na svoje mesto, i da je to normalno). Sisala je na 3h, retko kad bila budna, a ja uživala.

Kod kuće smo nastavile u istom ritmu, patronožna sestra mi je pokazala kako da moju curu pravilno držim, jer sam je u porodilištu dojila ležeći, kod kuće mi je bilo lakše sedeći. Sisala je na otprilike 2-2,5h, i to samo iz jedne dojke, pa obično zaspi na njoj, drugu je uzela samo par puta, ali i to su mi objasnili da je ok. Što se tiče ishrane, dobijala sam savete da ne jedem ništa što nadima, da ne pijem gazirano (zbog grčeva, mada ih je svakako imala, ColiKind tabletice su nas spasile muka), kao i da npr. uzimam dosta mlečnih proizvoda da bi mleko nadolazilo. Plazmu i sok od jabuke sam tamanila kao luda, ostala navika iz porodilišta. Do 5,5 meseci je samo sikila, i napredovala u proseku 1kg mesečno, tad smo polako krenuli sa uvođenjem kašica. Sada smo “veliki”, imamo 14 meseci i još uvek sikimo i maltretiramo mamu po 100x noću.

Kao što vidite, dojenje ne mora uvek biti propraćeno bolom. Hvala puno mami Kristini što je sa nama podelila ovo jako lepo i ohrabrujuce iskustvo.

 

Pišite i vi svoja iskustva, jer možda bar vaše pomogne nekome. Možete me kontaktirati porukom na sajtu, ili na fb stranici Zdravo odrastanje počinje u maminom stomaku. Sa nestrpljenjem vas očekujem!

Leave a Reply