admin/ May 29, 2017/ o trenutnoj borbi za potomstvo, O trudnoći i porođaju, Vi pišete/ 0 comments

Suprug i ja smo zajedno već više od 10 godina…. Ogromna ljubav, uvijek jedno drugom podrška, vjetar u leđa, zaštitni znak. Prije 3 i po godine smo se vjenčali i odmah poželjeli da stvorimo plod naše ljubavi…

Međutim mjeseci su prolazil,i a ciklusi ni da zakasne… I tako pola godine kad nam se upalio crveni alarm. Odmah sam krenula kod doktora. Ljekari, pregledi, nalazi i zaključak – gospođo, kod vas je sve u redu!

Suprug sportista, čitav život zdrava ishrana, ne puši, ne konzumira alkohol ni droge – nijesmo ni posumljali da problem može biti do njega. Ipak, zašto ne uraditi spermogram? A onda šok – nalaz pokazuje “AZZOSPERMIA”, najteži oblik muškog steriliteta. Gleda on, gledam ja, i od šoka ne progovaramo. Nakon 20 dana otišli smo da ponovimo nalaz i dok sko čekali rezultate prvi put smo pričali o tome šta dalje. Valjda nam je toliko trebalo da se priberemo i shvatimo s čim se borimo… Nalaz je pokazao isto, a onda je  uslijedio niz drugih nalaza – hormoni, uzv i zakazana biopsija testisa, da se vidi da li ćemo ikada moći biti roditelji.

Sat vremena nakon biopsije, dok se moja ljubav oporavljavljala u bolničkom krevetu, ušao je doktor sa rečima:

Uspjeli smo da nađemo materijal i sačuvali 2 slamcice, što će biti dovoljno za 3-4 pokušaja vantjelesne oplodnje. Dođite za nedelju dana za nalaz i izvjestaj sa patologije.

Kada je izašao iz sobe plakali smo kao mala djeca. Tek tada smo izbacili emocije koje smo mjesecima unazad čuvali u sebi. Nakon nedelju dana vratili smo se po nalaz na kojem je pisalo : “Nađeni nepokretni spermatozoidi loše morfologije”, novi šok!

Pokupili smo svu papirologiju i poslali na 2 klinike u inostranstvo i obje su nam predložile da se javimo drugoj doktorici u našoj zemlji kojoj smo i dan danas zahvalni do neba. Na prvom pregledu kod nje prognoze baš i nijesu bile sjajne jer pored problema za koji smo znali ustanovilo se da ja imam policistične jajnike, miom i pregradu na materici.

Mlad par, ali jedan od najtežih slučajeva steriliteta…

Narednih 5 mjeseci suprug je pio terapiju kako bi pokusali da popravimo morfologiju, a meni je odradjena histeroskopija. U novembru 2015 godine bili smo spremni za novu biopsiju testisa i prvu vantjelesnu oplodnju. Naš prvi postupak VTO je prošao i više nego dobro. Kod mene je izvađeno 15 jajnih ćelija, a kod supruga je uzeto još 8 novih slamčica za zamrzavanje mnogo boljeg kvaliteta. Na našu godišnjicu beta je pokazala 134 – naš najljepsi poklon. Međutim, uslijedio je novi šok – prvi uzv pokazao je da plod nema srčanu funkciju. Prvo smo 3 nedelje čekali da dođe do spontanog, a onda sam dobila temperaturu, hitna kiretaža, pa rekiretaža (bez anestezije), da bih nakon 7 dana napokon iz bolnice došla svojoj kući. Dobra stvar je što sve to nije ostavilo dodatne posledice i mogli smo pokušati opet.

Mom organizmu trebala je puna godina dana da se oporavi, a onda smo u decembru 2016 godine krenuli u novu VTO. Nijesmo razmišljali o tome da li će uspjeti ili ne, samo smo osjećali ogroman strah i Boga molili da ne prođemo kao prvi put. Sa manjim preprekama tokom postupka, vraćene su 2 morule i 1 blastocista. 31.12. 2016 u 15:18h javili su nam da je beta 1317, međutim mi se nijesmo radovali. Strah je učinio svoje…. Kad smo nakon 15 dana trebali da odemo na uzv, čitavu noć nijesmo spavali. Nikada neću zaboraviti taj strah u našim očima dok smo se vozili put klinike. Međutim, jedna recenica je sve promijenila – Oba ploda su VITO, čestitam, dobićete blizance.

Danas, uz manje prepreke koje uspješno prolazimo, ulazimo u 26. nedelju i spremamo se da dočekamo našeg dječaka i djevojčicu. Našu pricu posvećujem svim budućim roditeljima koji se bore se neplodnošću, čvrsto ubijeđena da uz želju, upornost i ljubav i vas jednog dana čekaju vaši mali anđeli. I pored svog straha i strepnje, NIKADA NEMOJTE ODUSTATI od njih…


Pre svega da poželimo budućoj mami ugodan ostatak trudnoće. I, naravno veliko hvala što je sa nama podelila priču o svojoj borbi, dugoj i teškoj borbi iz koje je izašla kao pobednik i time pružila podršku svim budućim roditeljima koji se trenutno bore za potomstvo.

                     

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i budućim roditeljima

Leave a Reply