admin/ February 25, 2017/ O dojenju, Vi pišete/ 0 comments

Kada sam ostala trudna, stalno sam razmišljala kakav je osjećaj dojiti djete… Kakva je ta povezanost majke i bebe i jedva sam čekala da se porodim i da osjetim sve to…

Kada sam se porodila stavili su mi bebu na grudi, ali nisam osjetila neku povezanost. Odnijeli su bebu pa mene prebacili u sobu i nakon nekoliko sati donijeli ponovo bebu. Naravno babica mi je pokazala kako treba da držim i dojim bebu.

Onoga trenutka kada je moja beba počela da doji ja sam osjetila veliku povezanost…

Taj osjećaj se mora doživjeti! Kada sam došla u porodilište razmišljala sam da li ću imati mlijeka za moju bebu. Znam neke priče – ne smije ti kanuti nigdje mlijeko inače ćeš ga izgubiti. Međutim meni je mlijeko nadoslo 4. dana, a beba nije mogla izdojiti. Ja sam pitala doktoricu da li treba da kupim pumpicu za izmuzivanje. No, ona je rekla:” Ne, nego kada se tuširaš laganim, kružnim pokretom masiraj grudi i izmuzi višak mlijeka. Jer ako to ne uradiš dobićeš upalu i mlijeko će prestati, tj. nećeš ga imati”. Ja sam naravno poslušala i hvala Bogu moju bebu sam dojila 2 godine.

Odbila sam je samo iz razloga  što nije baš jela drugu hranu. Mnogo puta sam čula priče da bebu treba da dojim godinu dana i više ne. Jer kao poslije godine mlijeko nije kvalitetno, ali ja sam na to samo odgovarala:” Ko je uradio analizu da dokaže da nije kvalitetno”. To je sve do djeteta nekom se mlijeko prima kao i hrana druga, a nekom ne. Isto tako sam vidjela ženu koja se muči da doji svoje djete jer su joj bradavice velike pa beba neće, a ona uzme silikonske i trudi se da beba uzme. Kada ona se muči da bi dojola, zašto onda ne bi mi dojile koje nemamo problema sa tim, nego samo uzmemo djete i podojimo…?

I još jednu ženu sam pitala da li je dojila svoju djecu, a ona mi je odgovorila:” Fuj to je za mene pesinluk”.  Rekoh:” Molim, a zašto?”

Zato što non – stop smrdiš na ukislo mlijeko. Ja sam ostala u čudu, ali svako odlučuje kako želi…

 Preporučila bih svim mladim majkama i onim koje će postati majke da doje svoju djecu ( svoje bebe ), da neodustaju. Ako beba neće, nek pitaju i nek se trude dok beba ne krene da doji. Jer bebe koje doje uvjek su zdravije i zato je Bog stvorio ženu da bude majka😇

Još jedna mama koja iza sebe ima uspešno dojenje – svakog dana nas je sve više i svojim pričama hrabrimo i edukujemo buduće majke. Hvala puno mami, koja je želela da ostane anonimna, na posvećenom vremenu i želji da svoje iskustvo podeli sa drugima u želji da pomogne budićim majkama u dojenju. Hvala još jednom, jer ovakve priče zaista pomažu.

                                     

Pišite i vi svoja iskustva, jer možda bar vaše pomogne nekome. Možete me kontaktirati porukom na sajtu, na fb stranici Zdravo odrastanje počinje u maminom stomaku ili na tviter profilu Zdravo odrastanje. Sa nestrpljenjem vas očekujem!

Leave a Reply