admin/ November 24, 2016/ Ishrana, Korisi saveti, Uncategorized/ 0 comments

15151025_1256552451050838_1960727610_n

Pri samoj pomisli na zdravu ishranu oko naše glave se momentalno stvore mali, bezobrazni “oblačići” zvani izgovori. O, da- njih je puno! Od toga kako nemamo vremena za pripremu iste, do toga da je ona drastično skuplja od obične- nezdrave (ili manje zdrave) hrane. E, pa dragi moji ti bezobrazni “oblačići” žele da vas obmanu- ne verujte u to!!! Sada ću vam i predočiti kako je moguće hraniti se zdravo bez komplikovanih receptura po pristupačnim (istim kao i za nezdravu hranu) cenama.

Na samom početku ćemo izdvojiti nezdravu hranu, a tu spadaju: proizvodi koji sadrže rafinisani šećer, sokovi (gazirani ili ne sve jedno je- neki od njih sadrže i do 36gr šećera), grickalice, mesne prerađevine, izrazito masni proizvodi- najčešće su to prženi proizvodi kao što je pomfrit, belo brasno, margarin, konzumiranje duvana, alkohola i kafe- ako ne možete izbaciti potrudite se da konzumaciju svedete na minimum… Ovo su samo neki od nezdravih proizvoda/namirnica, ima ih jako puno i kada se njihova cena uporedi sa zdravom hranom shvatićete da izgovori ne postoje….

A, sada da se vratimo našoj dobroj zdravoj hrani, odnosno šta našem organizmu prija od namirnica/proizvoda. 

  1. Voće i povrće: Ovo je jako široko polje i tu zaista možemo naći namirnicu za svačiji budžet, a ako se pripreme na adekvatan način sve su jako zdrave. Adekvatan način pripreme za voće i povrće predstavlja što manje termičke obrade, po mogućnosti bez iste- što znači manje vremena provedenog u kuhinji+ zdrav obrok. Sezonsko voće i povrće je obično “povoljno”, a ne oskudeva u nutritivnim vrednostima. Naravno ne znači da uvozno ne treba kupovati, već je akcenat stavljen na to da koje god izaberete domace ili uvozno (južno)- skuplje ili jeftinije postići ćete cilj, a to je zdrav obrok!
  2. Žitarice: Cela zrna integralnih žitarica obiluju važnim mineralima, vitaminima, vlaknima i korisnim mastima koji su potrebni našem organizmu. Savet nitricionista je da ih konzumirate svakodnevno. Takođe, poručuju i da ako niste u mogućnosti sebi priuštiti semenke čia možete izabrati lan, a umesto amaranta i kinoe izaberite  proso, heljdu ili ovas.
  3. Meso i riba: Jako je bitno da budu zastupljeni u vašoj ishrani u pravilnom obliku- ni jedna prerađevina ovih namirnica nije zdrava. Ne nasedajte na marketinške trikove i cene ovih prerađevina! Ako budete bili primorani da birate mnogo je zdravije uzeti manju količinu mesa/ribe, nego neku salamu, paštetu u većoj količini. Kada je u pitanju meso potrudite se da izbegnete svinjetinu jer je ona najmanje zdrava. Takođe, pažljivo birajte kojoj mesari/ribarnici ćete pokloniti poverenje. Porazgovarajte sa radnikom pre kupovine da biste dobili potrebne informacije- dama sa osmehom neće ostati bez odgovora 🙂
  4. Ulja i masti: Na suncokretovom ulju možete pržiti hranu, ali je poželjno imati maslinovo ulje za salate, prelive i slična zdrava zadovoljstva. Margarin zaobiđite, a umesto njega možete sami napraviti puter od kikirikija.
  5. Mleko i mlečni proizvodi: Mleko je jako zdravo i potrebno vašem organizmu. Trudite se da ga unesete u što “zdravijem” obliku. Izbegavajte voćne jogurte, čokladna mleka, kačkavalje, sireve za mazanje i slično. Neka vaš izbor bude mleko, jogurt, mladi sir, domaći voćni jogur koji se u blenderu pravi za nekoliko minuta (ako nemate blender može poslužiti i štapni mikser).

Zdrava ishrana nije stvar prestiža, već vaše želje i volje. Potrebno je samo odreći se dragih, slatkih i nezdravih zadovoljstva što, obično, najteže pada svima nama koji tražimo izgovor u vremenu, novcu i sličnom. Zdrava ishrana nije komplikovana za pripremu i može se prilagoditi svačijem budžetu. Ono što je potrebno je vaša odluka, volja i želja 🙂 PRIJATNO 🙂

Leave a Reply