admin/ January 20, 2017/ Bebe, Korisni saveti, Uncategorized/ 0 comments

U večernjim časovima bebe kao da “polude”!  Ovo je problem skoro svih roditelja i predstavlja misteriju.  Neretko su roditelji zabriniti za svoju bebu, a takođe i vidno iscrpljeni i umorni.

Da vidimo kako ovu pojavu objašnjavaju pedijatri:

Jedan od glavnih razloga za uznemirenost, plač i nervozu u večernjim satima je prevelika stimilacija male bebe u toku dana. A budući da je njihov nervni sistem još uvek nedovoljno razvijen, postoji određena granica onoga što on može da podnese. Na kraju dana, kada su već umorne i do kada se u njihovom malom svetu već puno toga izdešavalo, bebama je već svega dosta. Njihovo dobro raspoloženje i zadovoljstvo pretvaraju se u suze i vrisku.

Druga teorija je slična. Naime, pretpostavlja se da se na ovaj način bebe oslobađaju viška energije, odnosno da je plač njihov način oslobađanja od stres.

Neki istraživači veruju da je bebin stomačić još uvek nerazvijen i da mu je potrebno oko 12 nedelja (tri meseca) da se razvije. Hranjenje, varenje i pražnjenje su aktivnosti na koje je potrebno navići se, a u međuvremenu, vaša beba imaće potrebu da svima u svojoj blizini kaže kako sve to podnosi.

A, evo i saveta kako umiriti bebu:

Prema mišljenju čuvenog pedijatra, doktora Harvija Karpa bebina prva tri meseca života mogu se smatrati četvrtim trimestrom trudnoće. Iste uslove koje je beba imala dok je bila u stomaku (kao što su nežno ljuljanje, osećaj toplote i sigurnosti, šumovi) bi trebalo ponavljati i neko vreme nakon što dođe na svet. Bebama je u ovakvim trenucima san najpotrebniji, da bi se njihovo telo odmorilo. Međutim,  male bebe u tim momentima nisu u stanju da se opuste i utonu u san. A, dodatni problem može biti ako roditelji ne primete signale pospanosti, već pokušaju da animiraju i zabave bebu. Tada se beba postaje još plačljivija i razdražljiva.

Pokušajte da napravite prijatnu atmosferu koja će pomoći bebi da utone u san. Vremenom ćete i sami uvideti šta vašoj bebi prija i pomaže da zaspi. Kod nekih beba je to nežno ljuljane, glas majke, određeni šumovi, itd. 

Izvor: Yumama

  kako-odrediti-veliinu-odjee-za-novoroene-bebe                               kako-odrediti-veliinu-odjee-za-novoroene-bebe                                kako-odrediti-veliinu-odjee-za-novoroene-bebe

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tektove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

 

 

Leave a Reply