admin/ October 15, 2016/ Bebe, Uncategorized/ 0 comments

cropped-zasto_bebe_bljuckaju_318760129.jpg

Ovo bi bio idealan tekst za mame koje se dvoume oko uvođenja kravljeg mleka. Navešćemo razloge zbog kojih se kravlje mleko NE UVODI PRE NAVRŠENE PRVE GODINE. Kako na stranicama tako i u grupa, ja i zene generalno suočavaju se sa pitanjima kada i zašto ne pre godine, šta tu toliko ima štetno i koje su posledice. Ukoliko ste jedni od onih koji su u nedoumici definitivno trebate obratiti paznju na ovaj tekst.

*Veliki broj mlečnih proteina* Kravlje mleko u svom sastavu sadrži veliki broj proteina. Kao sto znamo, proteini jesu veoma važni za dalji rast i razvoj, ali njihov višak moze dovesti do većih posledica, koje se ne moraju pojaviti u datom momentu, ali se mogu javiti mnogo godina kasnije. Jedna od tih posledica jeste gojaznost, kao i preveliko opterećenje za bubrege. Broj proteina u AD mleku (ukoliko majka prethodno ne doji) je prilagođen bebi.

*Krupni mlečni proteini* Kravlje mleko sadrži veoma krupne mlecne proteine koji mogu izazvati velike reakcije. Zato je kravlje mleko jedan od većih alergena i s toga se kao i drugi alergeni daje posle godine. Šansa za pojavu alergija je veća ukoliko je neko u porodici alergican.

*Premalo esencijalnih masnih kiselina* Esencijalne masti su neophodne za razvoj mozga, srca, krvnih sudova i njihov deficit moze dovesti do poremećaja već pomenutog, kao i do poremećaja vida.

*Nema gvožđa* Deficit (nedostatak) gvožđa dovodi do anemije (malokrvnosti)

*Previse minerala* Prevelika koncentracija soli koji ometaju preuzimanje gvožđa iz hrane i zbog ovoga takođe moze doći do pojave anemije. Tacnije kravlje mleko ima dva faktora koja utiču na pojavu malokrvnosti. Kravlje mleko nema gvođa, a pritom i ometa njegovu normalnu resorpciju.

*Nema bifidobakterija (probiotskih kultura)* One učestvuju u procesu varenja i jednim delom obezbeđuju snažan imunitet.

*Deficit vitamina* Vitamini su neophodni bebi, pre svih vitamin D3 koji se daje u vidu vitaminskih kapi. Ostali vitamini se nalaze u majčinom mleku, ali ih nema u kravljem. Potrudimo se da obezbidimo deci zdravo odrastanje i zdravu ishranu, jer imamo te mogućnosti. Majke treba ohrabriti da doje, ali ukoliko je to iz nekog razloga nemoguće postoji AD mleko(adaptirano/prilagođeno) koje je obavezno u prvih godinu dana i pruža bebi one osnovne stvari koje su joj potrebe, dok kravlje mleko nema tu mogućnost.

 

Autor teksta je moja draga virtuelna prijateljica Katarina Prokic 🙂 Admin u fb grupi Moderne mame

Leave a Reply