admin/ November 10, 2016/ Trudnoca, Uncategorized/ 0 comments

Ovaj tekst ćemo posvetiti jednoj divnoj napravi koju trudnice obožavaju, a mnogim ženama je upravo ona pomogla da otkriju (dijagnostikuju) zdravstvene probleme. Predstavljam vam njegovo visočanstvo- ultrazvuk.
Prvo ćemo pažnju posvetiti načinu na koji ultrazvik radi:
Propuštanjem ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz matericu koji se odbijaju o bebu (u slučaju bolesti cistu, neko tkivo) naš lekar na monitoru ima informacije o dešavanjima unutar nje. Pa, tako kada je u pitanju trudnoća “slika” bebe zavisi od gustine tkiva kroz koji prolaze ultrazvučni talasi. Na primer, pošto su kosti velike gustine, one se vide kao beli odjek, a s obzirom da je plodova voda male gustine, ona je crne boje  na ekranu.
Na koji način se radi ultrazvuk (u ginekoligiji)?
  • Vaginalno- radi se pomoću ultrazvučne sonde koja se uvodi u vaginu. Ovaj način se primenjuje u ranoj trudnoći ili kada lekar zbog zdravstenih problema vidi ovaj način pregleda kao najbolje rešenje. Pregled je potpuno bezbolan.
  • Preko stomaka- radi se u trudnoći posle prvog trimestra pa sve do kraja, kada su u pitanju rutinske kontrole ili zdravstveni problemi. Takođe, i ovaj način je potpuno bezbolan.
Jedno od čestih nedoumica mama, odnosno budućih mama je da li ultrazvuk može naskoditi bebi. Istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može da naškodi bebi. A, ovaj način pregleda  prvi put je primenjen 1958. godine u Velikoj Britaniji i od tada je njegova upotreba sve učestalija. Danas, trudnoća se ne moze zamisliti bez ultrazvuka. Pored toga sto mama dobije fotografiju koju će čuvati kao divnu upomenu, lekar pomoću ultrazvuka prati razvijanje i napredovanje bebe, i na taj način može blagovremeno reagovati ako dođe do problema što je neprocenljivo.
 Koje vrste ultrazvuka postoje?
  1. Dvodimenzionalni ultrazvuk- 2D: Ova vrsta ultrazvuka se primenjuje da bi se odredila veličina bebe i gestacijska starost trudnoće, kao i da bi se ustanovio potencijalni problem. Takođe kod rutinskih pregleda, dijagnostikovanja zdravstenih problema. Ova vrsta ultrazvuka daje crno-belu sliku, koja ponekad može biti malo nejasna;
  2. Kolor dopler ultrazvuk:  Vrsta ultrazvučne tehnike kojom se prati smer i brzina protoka kroz krvne sudove i na taj način se dobija informacija stanju bebe, a najčešće se prate protoci kroz pupčanik bebe, njenu glavu i krvne sudove u stomaku. Nekada se meri i protok kroz krvne sudove majke, da se vidi kako ona hrani bebu, ali to ne spada u rutinske preglede i radi se u ranoj trudnoći. Pored trudnoće ova vrsta ultrazvuka ima široku primenu u medicini; i
  3. 3D/4D: Ovo je je mnogo naprednija tehnologija. Doduše, princip rada je isti. Ali, pošto je tehnika veoma napredovala, 4D ultrazvuk skuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije, skoro kao trodimenzionalni snimak. Uz pomoć ovog aparata lekari, ali i mame i tate mogu da posmatraju bebine pokrete. 3D ultrazvuk, radi na istom principu, ali daje samo sliku, a ne i video snimak. Pored medicinskih prednosti ovog ultrazvuka postoji i još jedna kojom su roditelji posebno oduševljeni- snimak svoje bebe na CD-u/DVD-u.

I, za kraj imajte na umu da je pored dobrog, naprednog i savremenog aparata poželjan i takav doktor. Drage dame pre nego što se odlučite za svog izabranog lekara konsultujte se sa prijateljcama, poznanicama koje imaju iskustva sa istim i zatrazite preporuku. U sledećem tekstu više o pregledima u trudnoći….

Leave a Reply