admin/ November 15, 2016/ Razvoj ploda/bebe, Trudnoca, Uncategorized/ 0 comments

human-being-300x203

To je onaj mesec kada konačno sebi kazemo:” Pa ja sam trudnica”. Stomak mozda jos nije “veliki”- ali se bar malo nazire. U ovom periodu, većina vas je obradovala prijatelje i pohvalila se trudnoćom, tako da se sada svi prema vama ophode kao prema trudnici…Hajde da zavirimo šta radi vaša beba, i koje promene možete vi očekivati u ovom mesecu…

9. nedelja trudnoće:

Osnovni delovi tela vaše bebe su formirani, a u narednim mesecima će doći do finijeg razvoja. U ovoj nedelji počinju da se formiraju kosti i hrskavice, rukice i nogice rastu veoma brzo, a takođe i prstici na njima. Beba počinje da  dobija obrise ljudskog bića. Spoljni polni organi se vide, ali se još ne može videti je li u pitanju dečak ili devojčica, to će se znati tek za nekoliko nedelja. Strpite se još malo 🙂

Kod vas mučnine i dalje traju, osim ako niste srećnica pa ih nemate uopšte. Promene raspoloženja su sve češće, i postaju svakodnevnica. To je normalno stanje za jednu trudnicu- opustite se… Uskoro ćete se bolje osećati…

10. nedelja trudnoće:

Vaša beba sada ima skoro sve organe (u minijaturnom obliku). Počinje takozvani fetalni period i u bebinom telu organi naglo rastu i sazrevaju. Sada ona liči na pravog malog čoveka i pliva unutar materice. Njene pokrete još uvek ne osećate jer nisu dovoljno jaki. Dužina bebe sada je oko 30 mm a težina 5 grama.

Ovo je period u kojem možete da uradite prvi invazivni test- biopsija horionskih čupica. To  metoda gde se dobijanjem minijaturnog dela posteljice bebe, u slučajevima kada postoji potreba za tim, dobija informacija o tome kakvi su hromozomi bebe i kojeg je pola.

Kod vas još uvek nema drastičnih promena u vašem fizičkom izgledu i težini. Visok nivo hormona trudnoće beta hCG je glavni krivac za mučnine. U periodu od 12. do 16. nedelje njegov nivo opada, a tada prestaju i problemi sa mučninom.

11. nedelja trudnoće

Vaša beba je sada je skoro potpuno formirana. Polako izlazite iz perioda u kojem  je beba jako osetljiva i u kojem može da dođe do razvoja teških anomalija. Sada vaša beba više nije embrion, već fetus. A njena dužina  od temena do kraja kičme (guze) je oko 50 mm, a težina 10 grama. Već sada može da zeva, sisa i guta, a vrlo često je  zauzeta je udaranjem i protezanjem koje vi jos uvek ne osećate.

Kod vas mučnine konačno prestaju, ali nastupa period u kom ćete biti malo osetljiviji na mirise. U ovom periodu je obavezan obavezan je ultrazvuk pregled, na kom će vaš  videti kako beba izgleda, da li ima sve  (tog momenta)  vidljive delove tela, i kolika je debljina dela iza bebinog vrata (nuhalne translucence).

12. nedelja trudnoće 

Sa 12 nedelja, beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti. Od sada pa do rođenja samo će rasti i sazrevati. A, u ovoj nedelji najznačajniji je razvoj refleksa. Šake bebe počeće da se skupljaju i šire, nožni prsti da se savijaju, mišići očiju da se stiskaju a usta će praviti pokrete sisanja. Ako prstom blago pritisnete stomak, beba će se meškoljiti, ali vi to i dalje nećete osetiti. Takođe, u ovoj nedelji beba počinje da guta malu količinu plodove vode koju kasnije izbaci putem mokraće. Sve nepotrebne materije iz plodove vode se kroz placentu prenose do krvnih vaših sudova  odakle ih organizam dalje eliminiše.

Vi u ovom periodu možete dobiti gorušicu (naravno kao i mučnine ne mora dobiti svaka trudnica). Takođe, možete osetiti blage vrtoglavice i glavobolje jer je povećan protok krvi, što nije neubičajena pojava, ali je ipak pomenite svom lekaru. I jedna lepa vest- više nećete morati tako često posećivati toalet. Materica se pomera na gore i ka napred,  počinje da izlazi iz male karlice i više ne pritiska bešiku.

Leave a Reply