admin/ November 16, 2016/ Bebe, Bolesti, Uncategorized/ 0 comments

Koliko god bili “iskusni” roditelji ova situacija skoro kod svih izaziva veliki stres, a ponekad i paniku. Još ako je u pitanju prva temperatura vaše bebe stres je na najvećem mogućem nivou. Ali, nema razloga za panikom i stresom, time samo pogoršavate vaše trenutno psihičko stanje, i na taj način “loše” emocije prenosite na bebu. Najvažnije je tada da  ostanete pribrani i staloženi kako bi ste bili u stanju da pomognete bebi na pravi način. Sada ćemo se bolje upoznati sa pomenutim problemom, i spremni dočekati taj momenat.

6648_dete-foto--Dreamstime.jpg

Normalna telesna temperatura iznosi:

 • Rektalna: 36,6° -37,5° C;
 • Aksilarna: (pod pazuhom) 36,0° -36,9° C.

Kako razlikovati temperaturu (febrilnost) od pregrejanosti?

Kada je beba pregrejana obično pored visoke temperature ima i tople noge i ruke, ponekad crvene obraze. Potrebno je samo umereno raskomotiti bebu, proveriti temperaturu prostorije u kojoj se beba nalazi i prilagoditi je bebi. Više o tome koja je idealna temperatura prostorije u kojoj je beba u tekstu Temperatura u sobi kod bebe.

Povišena temperatura (febrilnost) se odlikuje visokom rektalnom ili aksilarnom temperaturom, hladnim rukama i nogicama, bled0m kožom (bolesnim izgledom koji mi, majke, prepoznamo u očima svog detata). Povišena temperatura nije sama po sebi bolest, ona samo predstavlja reakciju tela na infekciju ili neku drugu bolest, i kazuje nam da imunološki sistem naše bebe radi baš onako kako i treba. Iz tog razloga teperaturu koja ne prelazi 38,3° C (neki pedijatri savetuju čak 38,5° C)  ne treba obarati, već treba dozvoliti telu da se izbori sa “napadačem”. Podrazumeva se da ćete posetiti pedijatra, a u slučaju da je u pitanju beba do 3 meseca starosti pedijatar je obavezan što je pre moguće.

Kako oboriti temperaturu koja prelazi 38,3° C (38,5° C) ?

Kada temperatura pređe ove vrednosti vreme je za obaranje. Evo šta sve možete preduzeti:

 • Rashladite bebu– Za početak obratite pažnju na temperaturu prostorije, ne bi smela biti ni previse topla a ni hladana da se beba ne bi dodatno prehladila. Potom istuširajte bebu i obucite lagano. Nikako je ne pokrivajte i ne utopljavajte jer rizikujete da dođe i do pregrejanosti tela vaše bebe, iako su to naše bake često praktikovale. Umesto tuširanja možete pokvasiti bebu, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode. Zatim, ukoliko nema groznicu, golu bebu ostavite da se osuši bez pokrivanja. Kada se osuši obucite bebi čistu i suvu odeću. Ova procedura se može ponavljati koliko god je potrebno, za razliku od lekova koji se daju u određenom vremenskom periodu, najčešće ne kraćem od četiri sata.
 •  Neki pedijatri predlažu i hladne obloge koje možete napraviti tako što prokuvanom i ohlađenom vodom natopite pamučnu pelenu i delimično oceđenu stavite bebi na grudi i stomak. Čim se pelena ugreje- ponovite postupak. Meni ova metoda deluje malo grubo kada je u pitanju beba, ali možda se neka mama odluči za nju. Kažu da je efikasna.
  Ove metode daju kratkotrajne rezultate, i skoro uvek se predlažu kao kombinacija uz određene lekove.
 • Lekovi (antipiretici)- Za svaki lek koji date bebi morate imati dozvolu pedijatra!!!    Paracetamol (Eferalgan Paracet, Febricet, Miralgin, Sanicet, …) – najčešće se koristi kada su u pitanju bebe i deca, jer ima minamalne nus pojave i može se davati bebi od rođenja. Možete ga dati u obliku sirupa, ili čepića. Iz iskustva mama sirup je lakše dati bebi, ali čepići brže deluju. Možete i kombinovati ove dve metode, ali obavezno se strogo pridržavajte uputstva i nemojte nikako prekoračiti dozu ili skratiti vremenski razmak između dve doze. Dozira se 10mg po kilogramu telesne težine bebe na svakih 6 do 8 sati.                                                                                 
 • Ibuprofen (buporofen, brufen) Za razliku od paracetamola ovaj lek možete dati bebi tek nakon navršenih 6 meseci. Pored obaranja povišene temperature deluje i protiv bolova. Dozira se 5mg po kilogramu bebe, tri puta dnevno.                                                     Dozvoljena je kombinacija ova dva leka u izuzetnim slučajevima. Obično se prvo pokuša sa paracetamolom.  
 • Tečnost- Jako je važno da beba unosi dovoljno tečnosti da ne bi dehidrirala. Ako je u pitanju dojena beba nudite joj što češće da doji, ili vodu ako nije dojena beba. Vodu možete ponuditi i dojenoj bebi (zavisno od uzrasta, ako beba ima manje od 3 meseca obavezno prvo pitajte pedijatra).  
 • Pored svih pomentih metoda postoji još jedna koju bezbedno možete kombinovati sa ostalim i koristiti neograničeno- maženje, nosanje, tepanje, i slično. Na taj način pružićete bebi utehu koja joj je u tom trenutku najpotrenija.

Šta je to fras?

Ako beba počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive verovatno su nastupile febrilne konvulzije (fras). Tada treba što pre stići kod lekara, ali treba voditi računa da beba leži na strani. Ovo se dešava kada temperatura pređe 40 C, ali ne uvek. Samo 14% beba dobije fras u toj situaciji. Ako se to desi baš vašoj bebi, ne brinite jer u većini slučaja fras nije opasan ako ne traje dugo i ne ostavlja posledice.

Dragi roditelji, sada ste spremni i za tu epizodu u vašem životu, a ja vam želim da dođe sto je kasnije moguće. Za kraj ćemo još pogledati kada je obavezno hitno odvesti bebu kod lekara:

 • Ako je u pitanju beba sa povišenom temperaturom do 3 meseca starosti;
 •  Ako u bilo kom uzrastu dete/beba ima temperaturu višu od 40 C, koju ne uspevate da snizite na raspon od 38,3° -38,9° C;
 • Ako mislite da je beba dehidrirana. Simptomi dehidratacije su upale oči, plakanje bez suza, suva usta, suv jezik, suviše uvučena fontanela i suve pelene;
 • Ako je beba je neuobičajno pospana i teško je održavate budnom;
 • Ako beba razvija purpurni osip; i
 • Ako beba satima plače bez prestanka.

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i pratite najnovije tekstove.

Leave a Reply