admin/ January 10, 2017/ Bebe, Bolesti, Korisni saveti, Uncategorized/ 0 comments

Sve veći broj roditelja se susreće sa ovim problemom.

Kod velikog broja dece ovaj problem je stečen, a jako mali broj dece ima urođeni deformitet. Dobra, jako dobra vest je ta da uz samo malo informisanosti ovaj problem možemo sprečiti, a ne lečiti- ovo se naravno odnosi na decu kod kojih su ravna stopala stečena. Važno je naglasiti da je oblikovanje stopala konstantan proces, te da se stopalo neprestano menja tokom odrastanja vašeg deteta. Kod male dece, tačnije mlađe od 18 meseci, ravna su stopala fiziološka pojava; neki izvori govore da je to tako do 3. godine , pa čak i dalje.

Prevencija ravnih stopala:

Deca se rađaju sa ravnim stopalima. Takvima ih čine mekani masni jastučići ispod kojih se nalazi još uviek nerazvijena struktura kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Hodanjem se učvršćuju tetive, ligamenti, mišići i kosti.

Za pravilan razvoj stopala jako je važno pravilno birati obuću. Izaberite obuću kojoj će vašem detetu biti udobno vodeći računa i o materijalu od koga je obuća. Prilikom kupovine povedite dete, probajte mu cipelicu, izmerite dužinu stopala i imajte u vidu da je potreban prazan prosto od oko 0, 5 cm između cipele i prstića. Takođe, obujte detetu izabrane cipele i propratite kako hoda u njima- to je najbolji pokazatelj vašeg izbora. Na tržištu mogu da se nađu cipele sa ugrađenim uloškom, koji obuću čini udobnijom, ali je bez terapijskog efekta. To znači da nošenje ovakve obuće ne predstavlja prevenciju ravnih stopala. Prvi pravi susret sa obućom (cipelicama) treba biti tek kad dete počne samostalno da hoda.

Važno je da prvi koraci ne budu forsirani različitim pomagalima kao što su hodalice.  Dete treba samo odlučiti kada će napraviti prve korake sa ili bez oslanjanja. Do pojave ravnih stopala najčešće dolazi zbog pojačanog opterećenja koje stopalo ne može prihvatiti, a to se događa u kritičnim razdobljima razvoja djeteta. Prvi se put to dogodi kad roditelji dete koje još nije spremno stavljaju u uspravan položaj s ciljem da što ranije prohoda.

Puzanje, ustajanje i prvo koračanje ne treba nužno biti u obući. Bebi su u tom uzrastu dovoljne samo čarapice ili štrampice sa gumenim ojačanjem da bi se sprečilo proklizavanje. Štramplice su u tom smislu vrlo praktične jer su tople, a beba ih ne skida kao što skida čarapice,  ne stežu prste na nogama i ne sputavaju bebu pri kretanju.

Potrudite se da vaše dete što više i češće hoda boso jer na taj način jača stopala.

Kako proveriti da li je stopalo ravno?

Ravna stopala dijagnostikuje lekar specijalista pomoću određenih pomagala. A sam pregled otprilike izgleda ovako:

  • Stopala se posmatraju sa zadnje, bočne i prednje strane – na čvrstoj ravnoj podlozi, sa paralelno postavljenim i nešto razmaknutim stopalima. Gleda se položaj Ahilovih tetiva i peta. 
  • Od deteta se traži da odigne pete i zadrži položaj na prstima. Ako se Ahilova tetiva ispravi, korekcija je moguća, jer su promene funkcionalne.
  • Sa strane se posmatra odnos između potkolenice i stopala. Iz tog položaja se određuje stepen spuštenosti stopala.
  • Zatim se od deteta traži da podigne jednu nogu i održi stav na drugoj, na kojoj se pod uticajem telesne težine idiže uzdužni svod. Formiranje i održavanje uzdužnog svoda pokazuje da su promene korektibilne, odnosno da su se dogodile samo na mišićima. Kratkotrajno zadržavanje ukazuje da su promene uznapredovale, a potpuno priljubljeno stopalo o pod ukazuje na trajne promene, koje ne mogu da se koriguju.

Jačanje mišića nogu i svodova stopala kod deteta:

  • podstičite dete da što češće hoda boso po podlozi kao što je pesak, travnjak, zemlja- ali samo u bezbednim uslovima;
  • kod veće dece treba podsticati igre koje uključuju hodanje po uskoj podlozi;
  • podstičite dete da hvata nožnim prstićima predmete; i
  •  u igri “Noć-dan” može se  uvesti zadatak- svaki put kad je potrebno čučnuti, treba pripaziti da se pete ne podižu od podloge, a pri podizanju treba ostati na prstima.

 

Izvor: roditelji.hr

beba-stopala-noga-foto-profimedia-1422109752-610630-1                                beba-stopala-noga-foto-profimedia-1422109752-610630-1                                  beba-stopala-noga-foto-profimedia-1422109752-610630-1

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku i pratite nove tekstove i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply