Prvi mesec trudnoce- najmističniji mesec trudnoće

admin/ October 27, 2016/ Razvoj ploda/bebe, Trudnoca, Uncategorized/ 0 comments

Prvi mesec trudnoce je najzagonetniji, najzanimljviji i najmističniji. Tada, se zapravo događa nastajanje novog života, i počinju promene u našem organizmu. Sada ćemo videti kako se to odvija. To je proces u našem telu, i zaslužujemo da znamo sve o njemu.

Prva nedelja trudnoće:

U prvoj nedelji, koja se računa kod trudnoće, vi još vek niste u drugom stanju! Početak trudnoće računa se od poslednje menstruacije. Tako da, po ovom računanju, ispada da ste vi u prvoj nedelji trudnoće u stvari imali menstruaciju a da do začeća još nije ni došlo. Uskoro će vaš organizam stvoriti jajnu ćeliju koja će za 40 nedelja postati beba.

Druga nedelja trudoće:

Još uvek niste u pravom smilu reči u drugom stanju. U ovom periodu će se dogoditi ovulacija (otpuštanje jajne ćelije). Kada se to dogodi nastupaju plodni dani, kada će se dogoditi spajanje vaše jajne ćelije sa spematozoidom vašeg dragog.

Treća nedelja trudnoće:

Sudbonosni susret se odigrao u vama – spermatozoid je prošao kroz membranu jajašca i oplodio je. Nekoliko dana po začeću, oplođeno jajašce se probija kroz zadebljalu matericu gde počinje da raste. Polako se formira vaša beba. Zid materice počinje da se deblja, grlić se produžava kako bi sprečio dalji ulazak sperme ili bakterija, a mišići materice postepeno postaju mekši.

Vaša beba sada je blastocid, loptica sastavljena od nekoliko hiljada ćelija koje se dele. Ta loptica sada se gnjezdi u vašoj materici. U međuvremenu, nastaje i amnitička tečnost – tečnost (plodova voda) koju će vaš mali blastocid koristiti do kraja vaše trudnoce.. Sada on dobija potrebni kiseonik i hranu, ali i izbacuje ono što mu nije potrebno, pomoću sićušne cevčice prikačene za krvne sudove zida materice.

U ovom periodu neke žene osete prve simptome trudnoće (nemaju ih sve žene- ja ih nisam imala). To mogu biti: bol u stomaku kao kad treba da dobijete menstruaciju, bol u krstima, osećaćete umor…

U ovoj nedelji jos uvek, verovatno ne znate da ste u drugom stanju ali sad to jeste u prvom smilsu te reči. Ako posumnjate na trudnoću, u ovom periodu testom za rano otkrivanje trudnoće dobićete željeni odgovor. Ako je test negativan, saćekajte par dana pa ponovite jer se ovde radi o baš, baš ranoj trudnoći. Ako to uradite i dobijete pozitivan odgovor, sledeća destinacija je vaš izabrani lekar-ginekolog.

Četvrta nedelja trudnoce: 

Ove nedelje vaša beba postaje embrion veličine je semena maka. Sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njeni organi i delovi tela.  U narednih deset nedelja svi bebini organi razviće se i neki početi da funkcionišu. Zato je ovo period kad je vaša beba najranjivija i najpodložnija svemu onome što bi moglo da je spreči ili zaustavi u razvoju.

Možete osetiti sledeće simptome (nemaju ih sve žene): osetljive grudi, gadljivost, pojačano lučenje pljuvačke, promenljivo raspoloženje, pospanost, zamor i često mokrenje.

U ovoj nedelji možete uraditi test i biti sigurni u njegovu verodostojnost. Ako do sad niste to uradili, odlučite se za izabranog lekara- ginekologa i zakažite pregled. U izboru vam mogu pomoći prijateljice koje su sa tim imale iskustva, jer je jako važno imati lekara kome možete verovati.

I, to bi bilo to za prvi mesec trudnoće. Dakle, trudnoća počinje od poslednje mensruacije jer je to početak procesa koji se zove TRUDNOĆA-DRUGO, BLAŽENO STANJE. 

Leave a Reply