admin/ October 11, 2016/ Novorodjence, Uncategorized/ 0 comments

Samo mi koji smo prošli kroz to znamo kako je. Posle par dana provedenih u porodilištu kada glavnu brigu uglavnom o bebama vode babice, dodje i taj dan- DOLAZAK KUĆI 🙂  I tada, obicno počinje film bez titlova. Beba plače, a vi pocinjete da se pitate da li je gladna, mokra, šta prvo uraditi i kako… Ovo je najnormalnija pojava kod skoro svih roditelja kada dobiju prvo dete. Sada, ćemo polako, postupno objasniti kako postupati sa tek rođenom bebom.

kako-odrediti-veliinu-odjee-za-novoroene-bebe

Novorođenče ima samo dve potrebe hranu i san. Obično se budi samo kada je glad u pitanju, sve do perioda kada ne nastupe grčevi (grčeve nemaju sve bebe- vise o tome u sledećem tekstu).

Da se vratimo na temu, došli ste kući i ako beba spava slobodno je ostavite da spava u već pripremljeni krevetac dok se vi odmorite sa suprugom. Bebu ostavite u položaju na stranu, i pokrijte laganim ćebencetom ili peskirićem. Kada se beba probudi znači da je nastupila glad! Najbolje je bebi prvo promeniti pampers, jer tako mala beba obicno zaspi tokom podoja (ili na flašici). Ako se beba ukakila najbolje je da joj guzu operete i potom osušite čistom pelenom tapkanjem (ne brisanjem jer je koža bebe jako nezna) i namažete izabranom kremom za bebinu guzu. Potom bebi date da sisa (ili flasicu ako situacija nalaže tako). Postoje bebe koje kake tokom podoja, vi cete vremenom upoznati svoju bebu. Ako vaša beba kaki tokom podoja onda menjanje pampersa ostavite za posle podoja.

Posle podoja potrebno je bebu podići uspravno da podrigne. Ako vi imate previše mleka i morate da izmuzete posle podoja, ovo je pravo vreme da uključite tatu. Dok se vi izmuzete, tata može da drzi bebu u uspravnom položaju. Većina beba zaspi tokom hranjenja tako da je dovoljno da samo par minuta lagano podignete bebu uspravno bez buđenja. Beba nece podrignuti ako spava, ali ce mleko lakše sići u zeludac. Jer, ako bebu ostavite odmah posle podoja u ležeći položaj postoji mogucnost da pocne da štuca. Ako počne da stuca podignite je uspravno i držite dok ne prestane.

Ako beba bljucne, to nije razlog za paniku. To je normalno za bebe i desavaće se puno puta. To je zato jer male bebe namaju izgrađen osecaj koliko im je hrane dovoljno.

I, eto prvo hranjenje i presvlačenje kuci je prošlo. Svako sledece je lakše i polako to ce vam postati rutina…

Kada ste bebu nahranili, promenili pampers, podigli u uspravan položaj možete da je vratite u krevetac. Ako beba spava nežno je spustite u položaj na stranu, i ostavite da spava u sobi u kojoj je prijatna temperatura. Ako je beba budna možete da je nosite, mazite i grlite, a možete i da je stavite u krevetac-izbor je na vama. Ako je budnu stavite u krevetac moze se desiti da bude mirna i zaspi sama, a moze se desiti i da protestvuje. Ako place, pokušajte da je uspavate dojenjem ako dojite, ili dudom ako ne. Dojene bebe skoro uvek zaspe  tokom podoja i posle ih samo nezno prenesete do krevetica. Ali svaka beba je drugačija i vremenom cete upoznati vašu bebu i sinhronizovati se sa njom.

Zapamtite, beba je 9 meseci bila u vašem telu i naglo odvajanje joj ne prija. Tako da ako vaša beba traži vašu blizinu i dodir nemojte joj to uskratiti. Vreme će brzo proći i vise neće biti tako mala, a vama ce to vreme nedostajati.  Zato, ako vaša beba zeli da bude uz vas 24h omogućite joj to i zajedno uživajte. 

Leave a Reply