admin/ October 28, 2016/ Uncategorized, Vaši saveti mamama, Vi pišete/ 0 comments

zubi-beba

Nicanje zuba je veliki i bolan stres za bebe. Postoji značajno odstupanje kada je ova tema u pitanju jer svaka beba individualna, ali prema statistikama nicanje zuba vezano je za period od pet do sedam meseci.

Siptomi: 

Balavljenje, osip po bradi i licu, blagi kašalj (od pljuvačke koju preterano luči) , bol, osetljivost, odbijanje hrane, proliv, blago povisena temperatura ( 38,5) , budna beba preko noći, otok desni, diranje za uvo,  potreba da beba konstantno nešto  zagrize.

Beba u ovom periodu stavlja svašta u usta i čini nam se da joj to pomaže da ublaži tegobe.  Kada primetite da vaša beba počinje da stavlja u usta sve što joj se nađe pri ruci, tada je pravo vreme da joj kupite glodalicu. Na tržištu postoji veliki izbor glodalica, i jako je važno obratiti pažnju i pratiti bebu da li joj bas ta glodalica odgovara. Takođe, glodalice kupujte samo u specijalizovanim radnjama za bebe ili apotekama.

Pošto im je motorika bebe još uvek slaba, neki od proizvodjača su bili dovitljivi i smislili razne glodalice. Pa tako imamo glodalice raznih oblika i materijala od kojih su napravljeni, takođe postoje i glodalice koje su ispunjene gelom-njih stavimo u frižider određeno vreme koje je naznačeno na pokovanju i damo bebi da se zanima.

Autor teksta je moja draga virtuelna prijateljica Ana Crnogorac Božanović koja se bas potrudila da pomogne mamama da lakše prebrode period “zubići”. Hvala joj puno na ovom jako lepo tekstu 🙂

Leave a Reply