admin/ October 15, 2016/ Novorodjence, Uncategorized/ 0 comments

pupakSan svake mame je da bebin pupak otpadne u porodilištu. Ali, ako kod mame i bebe nema komplikacija u porodilištu se ostaje 3-5 dana (zavisno od načina porođaja) tako da beba svoj pupčani patljak donosi i u svoj dom.  Mame u porodilištima imaju objašnjenja oko pravilne nege bebinog pupka. Ali, zauzimanje medicinskih radnika za ovu obuku mama varira zavisno do porodilišta. Pa se vrlo lako može desiti da mama dodje kuci sa bebom, i kada dođe vreme obrade pupka nastaje panika.  Sada, ćemo korak po korak sve ponoviti i videćete koliko je to ustvari lako.

Za početak napravićemo spisak šta vam je potrebno:

 1. Povidon jod se najčešce koristi, ali može i Oktaniseptom ili druge antiseptike koje predloži podijatar;
 2. Sterilna gaza (više komada); i
 3. Elasticna mrežica za bebin pupak, ili ako nemate moze i zavoj.

Neophodno je da bebin pupak (pupčani patrljak) uvek bude sterilan jer se u njemu nalaze ostaci krvnih sudova koji su sve do potpunog zarastanja prohodni. Ovo postižete svakodnevnim previjanjem i sterilisanjem tog područja. Dovoljno je da to uradite jednom dnevno, ali primetite da se gaza pokvasila ili isprljala na neki drugi način obavezno promenite. Evo i kako:

pupak2

 • Pošto ste skinuli staru gazu sa pupčanog patrljka uzmete Povidon jod i nakapate malo na pupak i okolo njega;
 • Uzmete sterilnu gazu i obrisete područje okolo pupka kružnim pokretima;
 • Obrišete pupčani patrljak drugom sterilnom gazom (kao da je u pitanju vas prst) ali nežno i polako jer svako ometanje prirodnog otpadanja nije dobro;
 • Uvijete pupčani patrljak u sterilnu gazu, i ako je potrebno uzmete još jednu gazu za kožu okolo pupka da lepo posušite;
 • Kada ste to uradili uzmete još jednu sterilnu gazi i prekrijete njom pupčani patrljak-pupak.
 • Nakon toga navucete mrežicu na gazu da ne spala, ili uvijete zavojom. Lično meni, ove mrežice su mnogo praktičnije.

Sada je pupak vaše bebe sterilan i nemate razloga za brigu. Potrebno je samo da prilikom presvlačenja bebe proverite da li sve stoji na mestu i da li je suvo. Proveravate tako sto pipnete rukom preko mrežece (zavoja)-ne pomerate mrežicu i gazu jer ako to uradite vise nije sterilno.

Kada kupate bebu držite je na stomačiću preko ruke, na taj način pupak je zaštićen od vode.

Pupčani patrljak bi trebao da otpadne za 15-ak dana (u proseku) , i nikako nemojte da mu “pomažete” jer to negativno utice na proces zarastanja.

Ako primetite da:

 1. Pupčani patrljak pojačeno vlaži i da je sluzav;
 2. Žuto-zelenu sluz neprijatnog mirisa; ili
 3. Otečenu i crvenu koža oko pupka

obavezno se obratite pedijatru odmah. 

njega-pupka

Kada pupčani patrljak otpadne i dalje primenjujete istu metodu sterilizacije(umesto obmotavanja pupčanog patrljka sterilnu gazu stavite diektno na pupak i preko toga mrežicu)  sve dok ne zaraste u potpunosti kao na slici.

 

Leave a Reply