admin/ December 19, 2016/ Matične ćelije, Uncategorized/ 0 comments

U proteklih nekoliko godina se jako puno govori o matičnim ćelijama. Sve veći broj roditelja pokazuje interesovanje za proces prikupljanja matičnih ćelja iz pupčane vrpce pri samom porođaju, kao i za njihovu efikasnost u lečenju raznih bolesti. Otkriće matičnih ćelija je jedno od najvećih dostignuća savremene medicine što dokazuje i činjenica da je Nobelova nagrada za medicinu u 2012. godini dodeljena Japancu Širiju Jamanka i Britancu Džonu Gurdonu, za otkrića iz oblasti lečenja matičnim ćelijama. Žiri Nobelove nagrade izjavio je da njihova otkrića označavaju revoluciju u shvatanju kako se razvijaju ćelije i organizmi.

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su osnovne ćelije našeg organizma, od kojih nastaju sve druge ćelije, organi i tkiva. Rođenjem bebe matične ćelije su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma i ostaju u telu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamenu oštećenih i ostarelih ćelija i tkiva u toku života. Jedna od najvažnijih osobina matičnih ćelija je mogućnost samoobnavljanja, a druga je njihova sposobnost  transformacije  u bilo koji tip ćelije. 

 

Gde se nalaze matične ćelije?

Matične ćelije su nalaze u pupčanoj vrpci, koštanoj srži i perifernoj krvi.  Prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce je potpuno bezbolno i bezopasno za majku i bebu, dok je prikupljanje iz koštane srži jako bolan proces.

Osobine matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčane vrpce:

  1. One su najmlađe matične ćelije koje možemo prikupiti i sačuvati- One su stare tek devet meseci, koliko i novorođena beba. Osim toga, one su i netaknute, nisu pretrpele nikakve spoljne uticaje, vakcinacije, “preležale” bolesti ni infekcije. Zbog toga su dragocene za lečenje.
  2. Pametne- Matične ćelije “znaju” kako da pronađu oštećene ćelije ili tkiva i pokrenu izlečenje. S obzirom na to da su matične ćelije iz pupčanika prilagodljivije od drugih, njima možemo da lečimo gotovo sva tkiva i organe.
  3. Lako dostupne- Matične ćelije iz pupčanika su najlakše dostupan izvor matičnih ćelija. Procedura njihovog uzimanja posle porođaja je toliko laka da lekar za svega par minuta uzme i poslednju kap krvi iz pupčanika, koja se potom odlaže u specijalnu kutiju za transport matičnih ćelija.
  4. 100 % su podudarne sa vašim detetom–  Ako se matične ćelije iz pupčanika deteta koriste za njegovo lečenje, one će za to dete uvek biti   100 %  podudarne. Te matične ćelije će mu savršeno odgovarati i nema potrebe za traženjem odgovarajućeg donora kao ni straha od odbacivanja transplatata.
  5. Za sada su najefikasnije u lečenju raznih bolesti- Lekari sve više koriste matične ćelije iz pupčanika za alogene transplantacije (sa donora na pacijenta), jer je potreban manji stepen podudarnosti tkiva nego kada se za lečenje koriste matične ćelije iz koštane srži.

Način lečenja matičnim ćelijama?

U zavisnosti od vrste bolesti, za terapiju se koriste sopstvene ( autologna transplantacija)
matične ćelije ili matične ćelije donora (alogena transplantacija). Kod ove metode se detetu ubrizgavaju njegove matične ćelije koje su 100% podudarne.

-Autolognom transplatacijom se leči cerebralna paraliza, limfom ili najčešći tumor mozga kod dece (neuroblastom).
-Alogenom transplatacijom se leči leukemija, nedostatak imuniteta ili nasledni metabolički poremećaji. Kod ove metode potrebna je alogena transplantacija od drugog donora. Podudarnost je najveća među članovima porodice.

Leave a Reply