admin/ October 8, 2016/ Bebe, Korisni saveti, Novorodjence, Uncategorized/ 0 comments

                         neodoljive_bebe_u_carstvu_snova_foto_aps_552759327
Za bebu je idealno majcino mleko. Ali, kada nema idealnog, onda je najbolje najslicnije idealnom. I jako je tezak put do toga, pogotovo kada se radi o odrastanju bica kog volimo vise od sebe. Kada kod majke ne moze da se uspostavi laktacija zbog nekog problema, sledeci najbolji izbor je, kako kazu predijatri, mleko druge mame koja doji bebu istog uzrasta, a tek na trecem mestu je AD mleko. U daljem tekstu cu pokusati da Vam pomogem kako izabrati adaptirano mleko u masi proizvodjaca. Takodje, molim i sve mame koje hrane bebu AD mlekom da sa nama u komentaru podele svoje iskustvo.
Svaka mama kada dodje u tu situaciju zapita se:”Koje je najbolje?”.Najbolje, univerzalno, ne postoji. Najbolje ad mleko je ono koje odgovara potrebama i uzrastu Vase bebe. Postoje specijalno napravljena mleka za bebe koje imaju vecih problema sa degestivnim sistemom. Takodje, pre uvodjenja ad mleka posavetovati se sa pedijatrom.
– Sta je ad mleko? Ad mleko je posebno dizajnirano mleko u obliku praha, koji se mesa sa vodom u propisanoj razmeri. Svaki proizvodjac je zakonom u obavezi da Vam napise nacin spremanja mleka. Postoje sitne razlike u zavisnosti od proizvodjaca.
– Koja je razlika izmedju kravljeg i ad mleka? Kravlje mleko sadrzi vecu koncentraciju proteina od ad mleka, a naucno je dokazano da veci broj proteina od onog koji je potreban steti bebinim bubrezima jer su jos nerazvijeni. Takodje, mineralni sastav ova dva leka je totalno razlicit. Kravlje mleko sadrzi vecu koncentraciju soli koja moze izazvati proliv kod bebe. Dakle, cak i ako u kravlje mleko dodate vodu, sto sam cula da neki rade, mozete ga razblaziti i jednim delom izbeci problem koje bi izazvale supstance kojih ima previse, ali NIKADA ne mozete dodati ono sto nema, odredjene vitamin, minerale i ostale sastojke koje su potrebne bebi za razvoj i koji tim lekara specijalno dizajnira da sto vise lice na humano mleko.
-Koje vrste ad mleka postoje? Za ishranu od 0 do 6 meseci koristi se ad mleko sa brojem 1, prvo mleko. Od 6 do 12 meseci koristi se mleko sa oznakom 2. Neki proizvodjaci imaju i ad mleko sa oznakom 3, ono se daje nakon navrsene godine dana i sluzi za period odvikavanja. Postoje takodje, i ad mleka sa specijalnim dodacima za bebe koje imaju izrazen problem sa grcevima ili bljuckanjem ali se ova mleka uvode uz savet pedijatra. Postoje i mleka za bebe koje imaju odredjene alergije, takodje ni njih ne smete uzeti na svoju ruku.
-Da li je bebi u prvih 6 meseci zivota dovoljno ad mleko? Jeste, ono menja humano mleko i nema potrebe za cvrstom hranom.
– Koju vodu koristiti za spremanje ad mleka? Koristi se niskomineralna i negazirana voda, ili prokuvana voda sa cesme.
– Kakva je stolica bebe koja se hrani ad mlekom? Stolica bebe koja se hrani ad mlekom treba biti redovna, za razliku od dojenih beba koje mogu i do nedelju dana da je nemaju. Obicno je braon boje, ali ako imate promene proizvodjaca ad mleka boja i gustina moze varirati.
– Sta sve mora, zakonski gledano, pisati na kutiji ad mleka? Na kutiji mora pisati datum koji se lepo vidi, tacan sastav ad mleka pored kog treba da stoji sastav humahog mleka, oznaka za koji uzrast je namenjeno, nacin pripreme.
* I, za kraj jako bitno. Nemojte bez saveta pedijatra uvoditi ad mleko, ad mleko se ne uvodi ako se mami “ucini da ima manje mleka”, ili zakljuci da beba slabo napreduje i da je njeno mleko slabo (sto je nemoguce) i slicno. Ad mleko se uvodi kada porodilja nema mleka uz dogovor sa pedijatrom ili kada pedijatar zakljuci da porodilja nema dovoljno mleka.

Leave a Reply