admin/ October 6, 2016/ Dojenje, Uncategorized/ 0 comments

 

Svi se mi ponekad za pitamo, odakle u grudima toliko mleka. Kako se stvara, odakle dolazi? E, pa evo, kao sto sam obecala dragim clanicama pokusacu ukratko da vam predstavim taj divan i bozanstveni process.

13920920_1090742611018047_8547483747226942672_n

 

– Svaka zena poseduje mrezu mlecnih kanala dizajniranih za prenos mleka od samog rodjenja. Kanali se racvaju u manje kanale u blizini grudnog kosa, a koji se zovu kalanici (ductules). Na kraju svakog kanalica je skup malih kesica nalik grozdu i koji se zovu alveole. Grozd alveole se zove reznjić (lobule), a grozd reznjića se zove rezanj (lobulus). Svaka dojka sadrži između 15 i 20 rezanja, sa jednim mlecnim kanalom za svaki rezanj.

-Pod uticajem hormona estogena mlecne zlezde pocinju da rastu i da sire.

-Lucenjem hormona prolaktin u alveolama se skupljaju proteini, seceri i masnoce iz krvi i cine majcino mleko. Mreza celija koje okruzuju alveole ce pritisnuti zlezde i gurnuti mleko u kanalice i dalje do vecih kanala.

-Nakon rodjenja bebe nivo hormona estogena i progesterone znatno opada, a raste hormon prolactin koji telu signalizira da je potrebno puno mleka da bi se beba nahranila. Pun kapacitet proizvodnje mleka se ocekuje da bude od 48 do 96 sati nakon rodjenja bebe.

-Da bi mleko doslo do bebe potrebno je da ono bude “pusteno” iz unutrasnje alveole. Za to je zasluzan hormon oksitocin. Dakle, kada beba sisa bradavicu ona na taj nacin stimulise hipofizu da oslobodi oksitocin (i prolactin) u krvotok. Oksitocin cini da se celije oko mlecnih alveola stisnu i kontraguju, i na taj nacin dolazi mleko do bebe. Ovo otpustanje mleka se zove reflex otpustanja mleka. Ponekad pri samoj pomisli na bebu i dojenje moze doci do lucenja  oksitocina, sto dalje prouzorkuje otpustanje mleka, tako da mleko moze poteci ponekad izmedju podoja pri samoj pomisli na bebu. Ovaj hormon, takodje se luci kada ste srecni, zadovolni…. Drugacije se zove hormone srece.

Sada znamo kako nase telo stvara mleko. Divno i fascinantno.

 

Leave a Reply