admin/ December 5, 2016/ Ishrana, Odrasli, Uncategorized/ 0 comments

Da bi se naša deca hranila zdravo, i izrasla u edukovane ljude koji vode zdrav život mi smo tu da im pružimo primer. Pa zato, evo nešto za mame i tate (buduće i sadašnje).

Pročitajmo  zanimljvosti o jodu- njegovom značaju za naš organizam i koje su posledice njegovog nekonzumiranja. 

  • Kao osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za pravilan rast i razvoj svih ćelija i tkiva. Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metabolizma i od ključnog je značaja za razvoj mozga.
  • Na nedostatak joda posebno su osetljive trudnice u prvom trimestru i njihove bebe, jer je razvoj bebinog mozga najinteziniji tokom prva tri meseca trudnoće.
  • Godinama se koristi kao antiseptik, jer ima jako antibakterijsko i antiseptičko dejstvo.
  • Najnovija istraživanja govore da jod ima odbrambenu karakteristiku kada su teža i komplikovanija oboljenja u pitanju, budući da izaziva apoptozu- programirano odumiranje ćelija raka!
  • Jod je mineral koga u našem telu ima veoma malo. Naše telo nije sposobno samo da ga proizvodi, i zato je neophodan redovan dnevni unos ovog minerala.
  • Odraslom čoveku je neophodno 150 mikrograma joda u toku jednog dana. Dok je kod trudnica njegov dnevni unos čak dvostruko veći.
  • Joda najviše ima u morkim plodovima (plava riba, alge), svežim jabukama, zelenoj salati, svežem mleku i siru (ali svežem- termička obrada unistava jod), brusnicama, pasulju, krompiru, banani, malinama…
  • Svetska zdravstvena organizacija propisala je obavezno jodiranje soli, u cilju da jod bude prisutan u ishrani svakodnevno.

namirnice-bogate-jodom

  • Deficit joda u našem organizmu može da dovede do psihičkih oboljenja (anksioznost, depresija), pojave steriliteta kod žena i muškaraca- kod žena sprečava ovulaciju, a kod muškaraca utiče na proizvodnu spermatozoida i hipoterioze (oboljenja koje dovodi do uvećanja štitaste žlezde).

Sada znamo koliko je jod važan za pravilan rast i razvoj našeg organizma, a takođe znamo i koje namirnice trebamo konzumirati da bismo zadovoljili propisani dnevni unos joda i našem telu omogućili da se pravilno i zdravo razvija.

Izvor:

Časopis:Moja beba

najzdravijahrana.com

Leave a Reply