admin/ October 23, 2016/ Bebe, Korisni saveti, Novorodjence, Uncategorized/ 0 comments

cropped-zasto_bebe_bljuckaju_318760129.jpg

Veliki broj mama se susreće sa ovim problemom. O tome se puno priča, piše- ali i dalje se ne zna pravi razlog zašto grčevi nastaju i kako ih sprečiti ili bar ublažiti. Iako se ne zna tačno zašto nastaju, postoje nekoliko nedokazanih razloga zbog čega bi oni mogli da nastanu. Pa ako obratite pažnju na to, možda upete da pomognete vašoj bebi i vama. Da vidimo koji su to razlozi:

  1. Beba halapljio i brzo sisa, naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost. Ovo možete rešiti tako sto posle dojenja (ili flašice) bebu podignete u uspravan požaj i blago je potapšete po leđima. Ovo ponavljajte dok beba ne podrigne ili bljucne. U nekim slučajevima ovo pomogne u potpunosti, a kod nekih beba samo ublaži grčeve.

Beba ne podnosi mleko-  Ako dojite bebu ovo možete rešiti tako što ćete paziti na svoju ishranu. Unostite puno tečnosti (najbolje vodu) i možete probati neki čaj za dojilje. Mešavinu čaja možete i sami naptaviti tako što u prodavnicama zdrave hrane kupite anis, kim i komorač– ova mešavina je pomogla mnogim mamama. Izbegavajte namirnice koje nadimaju, kofein i ostale namirnice koje vidite da smetaju bebi.  Ako se beba hrani ad mlekom, pokušajte da uz savet pedijatra promenite ad mleko.

Pored ovih razloga na koje možemo da utičemo, na žalost postoje i razlozi na koje ne možemo da utičemo.

  1. Crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva);
  2. Prisutna je privremena hormonska neravnoteža;
  3. Bebin nervni sistem je preterano osetljiv na spoljni svet i dobija previše stimulacija.

Ovo su neki od često spominjanih medicinskih razloga, a postoji js puno onih narodnih. Više o tome u nekom sledećem tekstu.

A,  za kraj evo još nekih načina kako da pomognete bebi:

  1. Masirajte joj stomačić, prethodno namazan sa toplim bebi uljem;
  2. Stavite bebu da leži na stomak, ali uz vaš nadzor;
  3. Stavite na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu;
  4. Radite vezbice za grčeve;
  5. Dajte bebi neki preparat prilgođen toj nameni i uzrastu ( postoje čajevi, sirupi i kapi- kapi su najbolji izbor).

Ako ništa od navedenog ne pomogne, znajte da je to faza i da će proci. Pokušajte da bebu mazite, ljubite, nosite i ljuljate- to joj neće umanjti bol ali  će joj pomoći da ga lakse podnese.  Pokusajte da bebu raskomotite i stavite na vaše grudi (kontakt koža na kožu) skoro uvek umiri bebu. I ono najvažnije- koliko god da ste umorni i neispavani i da vam je sve to naporno znajte da je vašoj bebi ipak teže. Budite uz nju i pružite joj utehu.

Leave a Reply