admin/ November 13, 2016/ O trudnoći i porođaju, Uncategorized, Vi pišete/ 0 comments

images-3

Prvi porođaj je u pitanju, uzela sam epiduralnu anesteziju jer sam se plašila bola. Inače sam tolerantna na bol,  ali strah je bio jači.
Pukao mi je vodenjak 17.06 u 22:15. Spakovala sam se otišla u bolnicu. U salu sam spuštena oko 1h. Krenuli su bolovi, ali izdržljivi. Inače, najjače ctg e pokazovao da su kontakcije najjače. Posle sat vremena primila sam epidural. Nakon nekoliko sati bol je i dalje bio tu. Sve sam osećala. U nekom trenutku je popustilo, ponadala sam se da deluje. Međutim, opet je krenulo. Pitala se šta se dešava i pozvala  babicu. Tada su mi dali veću dozu. Bol je i dalje bio prisutan. U nekom trenutku babica mi je savetovala da se okrenem na stranu. Pokušala sam, ali tada sam shvatila da mi se desna noga oduzela. Nisam mogla sa je podignem, pa mi je pomogla babica. To je trajalo, i trajalo. Do samog kraja porođaja sam osecala bol. Pitala sam se kako boli bez,ako ovako boli sa epiduralom. Uplašila sam se što se noga oduzela, ali uveravali su me da je to trenutno.

Porodila sam se u 11:10. Ugledala svog andjela, ali sam bila toliko malaksala da sam ga jedva uzela u naručje. Premestili su me u sobu. Nisam mogla do kasno uveče da ustanem. Devojke koje su dobile epidural iz te sobe, takođe. Devojka koja se prirodno porodila ustala je odmah, šetala,sama otišla do toaleta. Iz mog iskustva, ne bih preporučila epidural. Mislim da ga ja naredni put neću uzeti. Ali naravno ovo je bio moj slučaj, ne znači da je svakome tako. 

Hvala puno mami, koja je želela da ostane anonimna, na tome što je baš sa nama podelila svoje iskutvo. Epidural je jako hvaljen, ali eto ima i situacija kada ne deluje. Ovoj mami lekari nusu dali valjano objašnjenje zbog čega epidural nije delovao. Ali, kao što je i sama mama rekla ovo je njen slučaj, i ne znači da je će se i vama dogoditi isto. Ali, poučeni ovim iskustvom potrudite se da imate dobrog doktora (anesteziologa)  koji je stručan, jer dejstvo ove anestezije zavisi od ljudskog faktora.

Leave a Reply