admin/ November 5, 2016/ Razvoj ploda/bebe, Trudnoca, Uncategorized/ 0 comments

U ovom periodu većina vas je, verovatno, saznala za divnu vest. Sada, neke od vas muči glavobolja, neke bolne grudi, neke mučnine, itd… Ali,  pored svih proprathih simptoma trudnoće koji ponekad znaju biti neugodni, svi se pitamo šta sada radi naša beba. Da li je počela da se razvija, koliko i kako?  HAJDE DA OTKIJEMO ZAJEDNO ŠTA RADI BEBICA SADA I NA KOJI NAČIN VAŠE TELO POČINJE DA SE MENJA…

Peta nedelja trudnoće:

Beba koja se već sada zove embrion bezbedno je doputovala i smestila se u vašu matericu. Ćelije koje se nalaze oko embriona razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale sa vašom krvlju.Unutrašnji sloj ćelija obrazuje slojeve čiji se broj postepeno povećava, a iz svakog sloja kasnije će se razviti sistem organa. U ovoj nedelji (oko ove nedelje) na delu embriona od koga će postati leđa, formira se nervna cev  iz koje će nastati mozak i kičmena moždina. Vaša beba, takodje ima i primitivno srce koje je počelo sa kuckanjem. Otkucaje srca, u ovom periodu nije moguće uvek videti. UZ vaginalnom sondom je precizniji, i više se koristi u ovj fazi trudnoće.

Vi možete osetiti simptome kao što su  osećaj umora, osetljivost grudi, metalni osećaj u ustima, jutarnja mučnina, učestalo mokrenje. U ovom periodu nekada može doći do oskudnog, svetlijeg krvarenja- baš onda kada ste očekivali menstruaciju. To sje normalno, i nema razloga za paniku.  Ako je krvarenje obilnije, odmah se javite lekaru.

Šesta nedelja trudnoće:

Beba u ovoj nedelji sve više počinje da liči na bebu! Dobija glavu i mozak. Na glavi se naziru rupice gde će kasnije biti oči i uši, a zadebljanja gde će se pojaviti usta i nos. Počinju da se naziru i počeci razvića ruku i nogu. Vaša beba je veličine oko 4-5mm, i na uz se sada sa sigurnošću mogu čuti otkucaji srca.

Kod vas nastupa period čestih promena raspoloženja. Sve više će vaš suprug biti kriv za sve, pa ponekad i zato što postoji uopšte. Ako do sada niste otišli na pregled- više nema odlaganja. Vreme je da izaberete izabranog lekara koji će potvrditi trudnoću i uputiti vas koje analize da uradite.

Sedma nedelja trudnoće:

Bebino srce polako sazreva i formira se- dobija levu i desnu predkomoru. Glava vaše bebe je znatno veća od tela jer se u njoj razija leva i desna hemisfera mozga. Razvijaju se i očna sočiva, nozdrve, uši, gušterača i bronhije. Beba ima rukice i nogice, ali još uvek bez prstića, odnosno šakica. Takođe, ima i mali rep koji predstavlja produžetak repne kosti koji će potpuno nestati u roku od nekoliko nedelja. Veličina bebe iznosi oko 10-11mm.

Vaše mučnine mogu postati još napornije, ali ne brinite- uskoro će biti prošlost. Važno je da vam stomak nikad nije potpuno prazan niti previše pun. Umesto tri velika oboroka, jedite šest malih. Uzmite po jedan keks ili štapić svakih pola sata. Za sada još uvek nemate stomak koji se vidi, i ako želite da se u nekom redu “progurate” kao trudnica savetujem da izveštaj lekara o trudnoći nosite uvek sa sobom.

Osma nedelja trudnoće:

Beba je konačno dobila prste, kao i sve važnije organe- srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva. Polako se formira lice i oči se sada bolje vide, a postoje i usne. Nazire se vrh nosa. Beba počinje da otvara usta, i konstantno se pometa ali vi te pokrete još uvek ne osećate. Srce kuca duplo brže od vašeg, i sada se sa sigurnošću čuje na ultrazvučnom pregledu. Veličina bebe iznosi oko 14mm. Spoljni polni organi nisu dovoljno razvijeni, tako da još uvek ne možete saznati pol bebe na ultrazvučnom pregleda- uživajte u isčekivanju.

Vase telo polako podleže promenama. Verovatno stomak još uvek nemate, ali zato imate grudi bar za broj veće. Zbog hormonskog disbalansa možete dobiti i po koju bubuljicu. Opustite se, sve je to normalno. Brinite o svojoj ishrani, unosite dovoljnu količinu tečnosti, vitamina i minerala kao što smo već pričali ( Ishrana u trudnoći). Vreme koristite za odmor i umerene aktivnosti ako je trudnoća uredna i vaš doktor je dozvolio. Zapamtite vi ste u drugom stanju, ali ne i bolesni i većinu aktivnosti možete obavljati kao i pre trudnoće- samo umereno i uz konsultaciju sa vašim izabranim lekarom.

 

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku i razmenjujte iskustva sa drugim mamama.

Leave a Reply