admin/ December 28, 2016/ Razvoj ploda/bebe, Trudnoca, Uncategorized/ 0 comments

Konačno, pred vama je onaj lepši deo trudnoće. Mučnine se polako povlače, a kod nekih su potpuno nestale (ovo je individulano), osećate se energično i odmorno- dobrosošli u drugi trimestar trudnoće. Ako do sada niste, sada je pravo vreme da sa svima podelite blagoslovenu vest jer je rizik od spontanog pobačaja u ovom periodu jako mali. Hajde da dateljnije pogledamo kako vaša beba provodi dane i kako to može uticati na vas.

13. nedelja trudnoće:

Beba– Vaša beba je u ovom trenutku dugačka skoro 76 mm, a teška je oko 28 grama. Telo bebe počinje da bude srazmerno u odnosu na glavu (koja je sada bila trećina njenog tela). Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Formirali su se i otisci prstiju, a vene i organi su sada jasno vidljivi kroz bebinu, još uvek prozirnu, kožu.

Vaše telo– U ovom periodu vaše grudi počinju naglo da rastu, pa zbog toga mogu postati osetljive i bolne na dodir. Kako beba raste i zauzima sve veći prostor u vašem stomaku moguće je da osetite blage bolove u donjem delu kičme koji su sasvim normlani u trudnoći. Pokušajte udobno da se namestite i pronađte položaj koji vam odgovara. Kod većine žena u ovom periodu se povećava želja za seksom, ako je trudnoća uredna slobodno možete uživati sa svojim partnerom.

14. nedelja trudnoće

Beba- Duzina bebe od temena do karlice je 80- 85 cm, a težina oko 50 grama. Zahvaljujući impulsima iz mozga, vaša beba sada zna da pomera oči, da se mršti i pravi grimase. Ukoliko sada odete na ultrazvuk, možda ćete videti kako sisa palac. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min. Sve više ima i plodove vode, čudesne supstance koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od bebine mokraće, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat.  Posteljica postaje sve važnija, kako zbog ishrane bebe, tako i zbog zaštite od potencijalnih infekcija.

Vaše telo- Može se desiti da imate zatovor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija, ona se zove crna linija, koja nastaje zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće. Ako do sada niste, možete krenuti sa vežbama za trudnice.

15. nedelja trudnoće

Beba- Beba se zabavlja gurajući plodovu vodu kroz nos i gornje respiratorne organe, što potpomaže razvoj njenih pluća. Noge sada brže rastu, a zglobovi su sve pokretljiviji. Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće, zato ne zaboravite svaki dan da unosite dovoljno kalcijuma. Dužina bebe od temena do karlice je 10-12 cm, težina oko 70-80 grama. U ovom periodu počinje da se razvija i čulo ukusa.

Vaše telo- U ovom periodu se mogu javiti i neki neočekivani simptomi. Hormonske promene i povećan protok krvi kroz sluznicu mogu izazvati curenja nosa. Ova pojava je toliko česta u trudnoći da je nazivaju i „trudnički rinitis“. Krvarenja iz nosa se, takođe, može javiti i to usled širenja krvnih žila u nosu. Ukoliko primetite da vam je vaginalni sekret poprimio boju i miris koji nisu uobičajeni, potražite savet ginekologa. U trudnoći su česte vaginalne, kao i infekcije mokraćnih kanala. Na redovnom pregledu od sada do kraja trudnoće lekar će vam meriti “visinu fundusa materice”, odnosno određivati dokle dopire gornja ivica materice. Na taj način se posredno prati, da li i koliko beba napreduje. P.S. Do sada bi trebalo da ste se ugojili oko 2kg.

16. nedelja trudnoće

Baba- Vaša beba sada može da uspravi glavu, žmirka, otvara usta i koordinira svoje pokrete onako kako ona želi. Veoma je aktivna, ali vi to još ne možete da osetite. Uši su sve bliže svom pravom položaju. Počinju da rastu i nokti na nožnim prstima. Počevši od ove nedelje pa do sredine petog meseca je najvažniji period za razvoj pluća vaše bebe.

Vaše telo-Tokom ove nedelje nastavlja se rast materice, njen vrh je sada na pola puta između stidne kosti i pupka. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, možda ćete u ovoj nedelji osetiti bebine pokrete (mada većina žena ne oseća pomeranja sve do 18. nedelje). Mame taj osećaj opisuju kao blago golicanje u stomaku, koji iz nedelje u nedelju postaje sve jače i češće. Ako je ovo vaša prva beba, još neko vreme ćete biti u iščekivanju. 

Izvor: yumama.com; i

bebac.com

15nedelja3                      15nedelja3                      15nedelja3                      15nedelja3

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku i razmenjujte iskustva sa drugim mamama.

Leave a Reply