Bebina stolica

admin/ October 25, 2016/ Uncategorized/ 0 comments

                       nijansebebinekake
Tema o kojoj ću sada pisati i informacije koje ću izneti su od jake važnosti za majku i njenu bebu. Potrebno je da se prati boja stolice kao i njena konzistencija.
-Prva stolica ili mekonijum-podseca na talog kafe i izrazito je crne boje, sastoji se od plodove vode, sluzi i celija kože. Roditelji obicno budu zabrinuti nakon što ugledaju ovu boju stolice, no to nije razlog za brigu,  šta vise to je dobar znak jer se tako beba čisti od vec pomenutih supstanci.
-Zlatno zuta boja stolice-je normalna stolice, najčešće se javlja kod dojenih beba, obično je kašaste, kremaste konzistencije.
-Kremasta, sa nijansama smeđe boje (moze biti zuto-smedja, jarko zuta ili zeleno-smedja). Obicno se javlja kod beba na adaptiranom mleku. Miris je dosta izražejniji i neprijatniji u odnosu na dojene bebe.
-Smeđa do tamnosmeđa, cvrsca stolica-bebe koje su počele sa čvrstom hranom obično imaju ovakvu boju stolice i dosta su intenzivnijeg mirisa.
-Tamnozelena, skoro crna-javlja se kod dece koja uzimaju preparate gvožđa/željeza. Ukoliko je stolica crna, a ne dajete preparate gvožđa obavezno se obratite lekaru.
Zelena stolica-postoji više razloga zbog kojih stolica moze biti zelena:
  1. .Ukoliko se beba hrani formulom koja je obogacena gvožđem;
  2. Ukoliko je novorođenče imalo zuticu. Stolica se normalizuje kada se bilirubin vrati u normalu;
  3. Kod dojenih beba u zavisnosti od toga čime se majka hranila.

Jedan od glavnih mitova jeste da je zelena stolica stolica gladi i predstavlja jednu od najvećih dezinformacija i razloga zbog kojih majke odustaju od dojenja.

Kada se treba javiti lekaru? 

  1. Ako beba nema stolicu duže od 10 dana i uz to je nervozna, plačljiva i odbija da jede.
  2. Ako beba ima brojne tečne, smrdljive i zelene stolice(sto je znak infekcije);
  3. Kada primetite veću kolicinu sveze krvi u stolici.;
  4. Kada se desi da beba ne napreduje u težini, iako traži da jede, a nema stolicu duze od 7 dana. Za dojene bebe je normalno da nemaju stolicu 10-14 dana, ukoliko su raspoložene i nemaju drugih smetnji.  Ukoliko i nakon dve nedelje ne dođe do defekacije potrebno je da se obratite lekaru.

Sto se tice konzistencije moze se javiti: 

  1. Zatvor (konstipacija) je veoma tvrda i suva stolica. Uzroci mogu biti: adaptirano mleko, dehidratacija, određene namirnice mogu da izazovu zatvor  (kravlje mleko). Ukoliko je u pitanju adaptirano mleko, a zatvor je česta pojava kod vaše bebe trebate se konsultovati sa pedijatrom oko promene mleka. Veoma je važan unos tecnosti, prvenstveno vode. Što se ne odnosi na dojene bebe koje su mlađe od 6 meseci. Ako primetite da kravlje mleko izaziva zatvor kod vase bebe trebate ga ukloniti iz upotrebe.

Trebate se obratiti lekaru ukoliko dete ima stolicu redje od tri puta nedeljno ili ukoliko se konstipacija nastavi i nakon promene u ishrani deteta. Laksativi se ne daju na svoju ruku, potrebna je konsultacija sa lekarom!

2. Dijareja (proliv) je tečna stolica. Može biti praćena bolovima u stomaku. Uzroci dijareje: virusi i bakterije, reakcije na neke lekove, alergija na hranu , previše sokova i zaslađenih napitaka. Potrebno je davati detetu sto vise vode ili čaja kako ne bi doslo do gubitka tecnosti. Davati detetu da jede češće, ali manje obroke.

Trebate se obratiti lekaru ukoliko je dijareja pracena povišenom telesnom temperaturom ili ako je dete dehidrirano i pospano.

 

Autor ovog teksta je mama Katarina Prokic, moja draga virtuelna prijateljica. Hvala na jako korisnom tekstu 🙂

Leave a Reply