admin/ March 6, 2017/ Pripreme za bebu, Trudnoca/ 0 comments

Većina mladih roditelja želi svojoj bebi da kupi nove svari zbog higijenskih i sigurnosnih razloga – i to je opravdano. Ali pored stvari koje se ne dele i ne poklanjaju, postoje i one koje se “više isplate” ako uzmete već korišćene.  Naravno, ako su ranije pravilno korišćene i održavane ni na koji način ne mogu da naštete bebi 🙂

Evo nekoliko saveta koje stvari možete kupiti polovne ili pozamiti od prijateljice, sestre, kume….

1. Krevetić

U proseku mala deca u krevecu spavaju oko 2-3 godine pre nego što pređu u veći krevet. Neka deca skoro od prvog dana spavaju sa roditeljima. Pa tako dečiji krevetići mahom ostaju u jako dobrom stanju. Veliki broj parova se odluči za prodaju krevetića koji se mogu pronaći u jako dobrom stanju na mnogim online stranicama.

Naravno, dušek ( madrac ) i posteljinu morate kupiti novu.

2. Kolica i autosedište

Kolica i autosedišta su jako skupi. Prva kolica i autosedište, takozvano ‘jaje’, deca jako brzo prerastu. A mogu se kupiti praktično nova i to u pola cene. S njima često u kombinaciji idu i nosiljke, tako da biste za povoljnu cenu mogli nabaviti sasvim novi 3 u 1 set koji se sastoji od korpe, sportskog dela i autosedišta.

Kod autosedišta je važno proveriti da le istekao rok trajanja, a kod kolica da li su čvrsta i stabilna.

3. Hranilica

Ako odlučite da kupite hranilicu za bebu, koja će vam trebati od oko 6 meseca dečje starosti do druge godine, dobra ideja je potražiti dvodelnu koja se kasnije može rastaviti na stoličicu i sto. Ta dva komada “dečjeg nameštaja” vam može još dugi niz godina služiti kao mesto na kojem dete crta, ‘čita’ slikovnice i naravno za prvobitnu namenu – “ručkanje”.

4. Ogradice za igru

Ogradice su idealan proizvod za roditelje koji imaju stvari na lako dostupnim mestima sa kojima bi se dete moglo povrediti ili ugušiti. Veliki je raspon cena ogradica, a malo bolji brendovi imaju i bezbroj dodataka za koje imate osećaj da ih morate kupiti jer svaki ima neku namenu za razvoju vašeg mališana.

Takve ogradice se mogu kupiti bez dodataka na brojnim forumima, stranicama za razmenu i online oglasima, a dodatke možete i sami osmisliti. Većini dece su ionako najzanimljiviji predmeti za koje vide da ih roditelji koriste, kao što su kašike, mobilni telefoni ili daljinski upravljač, tako da im možete dati neke stare i pokvarene, ali dezinfikovane.

5. Kadica za kupanje

Ponuda kadica za bebe je jako raznolika. Možete birati hoće li biti na stalku ili za kadu, sa podignutim naslonom ili spuštenim, duža-kraća, veća-manja… Ali skoro sve imaju slične karakteristike, a veličina kadice najviše zavisi od veličine kupatila.

Ako se odlučite za kadicu na stalku (koje često imaju prostor za presvlačenje kojim se kadica preklopi), probajte pronaći korišćenu jer su nove jako skupe.

6. Dečji monitor

Monitori su često jako skupi, a preporučuju se svim mladim roditeljima, najviše zbog osećaja sigurnosti ako dete spava u drugoj sobi. Monitori često imaju ugrađeno i svetlo. Ako se odlučite kupiti korišćeni babyphone, proverite da li radi i na baterije, stanje žica i da li postoji opcija podešavanja jačine zvuka.

7. Zaštitna ograda za stepenice i druge delove kuće

Na tržištu postoje metalne, plastične, drvene i još koje – kakve ogradice čije cene znaju biti visoke.

Kod korišćenih ogradica pregledajte mehanizam za zaključavanje i stanje same ogradice. Ako sve funkcioniše – kupite, jer je zaštita na prvom mestu.

8. Odeća

Tokom prve godine bebinog života verovatno će vam se dogoditi da neke stvari nećete stići ni otpakovati, a neku ćete joj obući samo jednom.

Ako imate sestričnu, kumu, prijateljicu ili bilo koga ko ima starije dete, nemojte da vas bude sramota da pitate da li ima nešto od odeće na prodaju ili pozajmicu.

Puno mama samo gleda kako da se reši ogromne količine odeće i obuće. Takođe, odeću možete jeftino nabaviti na raznim sajmovima za decu koji se često organizuju na Fejsbuku. Ako je garderoba očuvana, na vama je samo da je operete na 90 stepeni i opeglate.

Izvor: Yumama

Koje stvari ste vi pozajmili ili kupili polovne, a koje poklonili ili prodali?


                                                 

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

Leave a Reply