Štucanje bebe u maminom stomaku – zašto i kako?

admin/ March 31, 2017/ Saveti i preporuke, Trudnoca/ 0 comments

Štucanje fetusa ( bebe ) je veoma česta pojava u trudnoći. Iako se neke trudnice zabrinu, zaista nema potrebe – ova pojava ( štucanje ) je normalna i pomaže fetusu ( vašoj bebi ) u pripremama za svet koji je tek očekuje.

Šta izaziva štucanje fetusa?

Stav pojedinih stručnjaka je da do štucanja dolazi kada fetus udahne ili proguta plodovu vodu, odnosno amnionsku tečnost kojom je okružen. Kada se ovo desi, plodova voda odlazi u pluća i vrlo je moguće da se na ovaj način nadraži dijafragma koja se steže i brzo kontraguje što rezultira štucanjem.

Inače, fetus ne diše plućima već preko gasova. A, kiseonik dobija iz majčine krvi preko posteljice i pupčane vrpce.

Da li štucanje fetusa ima neku ulogu?

Naučnici smatraju da štucanje predstavlja način na koji fetus ojačava dijafragmu pripremajući se za disanje izvan materice, odnosno pripremajući pluća za zdravu respiratornu finkciju nakon rođenja.  Zbog ovoga štucanje može da postane jače u svakoj narednoj nedelji trudnoće.

Prema nekim studijama štucanje može da pomogne i da se regulišu bebini otkucaji srca tokom trećeg tromsečja.

Kada štucanje treba da vas zabrine?

Prema istraživanju francuskih naučnika, koje je bazirano na dužini štucanja, imamo zaključak da svako štucanje koje traje duže od 10 minuta treba prijaviti nadležnom lekaru. Lekar će   jednostavnim pregledom na ultrazvuku videti da li je šticanje bezazleno ili postoji problem sa pupčanom vrpcom. Ovo se jako retko dešava, ali je ipak najbolje proveriti.

Za kraj, opustite se….

Fetalno štucanje ne daje povod za brigu, posebno ne ako je trudnoća uredna i ako je beba zdrava. Važno je da ostanete mirni, a možete pokušati i da umirite bebu u vašem stomaku – pevajte joj, pričajte, mazite stomak… Takav kontakt jača vezu sa nerođenim detetom, a i vama pomaže da se smirite. Užuvajte u čarobnim pokretima 🙂

Izvor: časopis Moja beba


Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply