admin/ November 18, 2016/ Pripreme za bebu, Trudnoca/ 0 comments

Dolazak bebe u svoj dom je najvažniji događaj u životu svih roditelja. Tim događajem počinju male, slatke avanture vaše porodice. Jako je bitno ovaj momenat dočekati potpuno pripremljen da biste izbegli paniku i stres, jer beba oseća vaše emocije.

Pripreme za bebin dolazak kući najpraktičnije, najemotivnije i najromantičnije je organizovati u trudnoći zajedno sa suprugom. Tako ćete uživati birajući stvari za novog člana porodice, imati divne upomene i kada taj momenat dođe biti opušteni i srećni bez panike i stresa. Ali, mladim roditeljma ove pripreme predstavljaju veliku zagonetku, pa tako u želji da njihovoj maloj srećici ništa ne nedostaje kupe brdo garderobe koju beba ni ne stigne da obuče, a već postane mala. Ili, od tolike sreće i euforije zaborave neku jako vaznu stvar…Rešenje za ovo je- spisak potrebih stvari za bebu! Sada ćemo zajedno videti šta je potreno bebi kada dodje u svoj novi dom:

Autosedište– jedna od najbitnijih stvari u današnjem dobu. Ovo će vam trebati pri samom izlasku iz porodilišta jer novorođenče ne smete držati u naručju dok je automobil u pokretu, jer svako naglo zaustavljanje može da istisne bebu iz majčinih ruku.

Kolica– Na tržištu imate širok izbor, potrudite se da vaš izbor prilagodite bebinim potrebama. Izabete udobna kolica za vašu bebu koja su lagana vama za guranje i upravljane. Takođe, razmislite o nosiljci ili  sling marami.

Krevetac sa čistom posteljinom koji se nalazi u sobi u kojoj je prijatna temperatura– Pakovanja bebi-posteljine sadrže sve potrebne elemente: čaršav, ogradicu, navlaku za jorgan, tanji jorgan i malo jastuče koje obično ide u paketu-ali njega ne koristite. Ispod bebine glave stavite čistu pamučnu pelenu i ništa vise. Pored posteljine potreno vam je i ćebence ili vreća za spavanje.

Bebi alarm– Nije neophodan, jer novorođenče spava u istoj sobi sa majkom. A, nema boljeg alarma od majčinog instikta. Ali, pored toga ovo je odlična spravica za koju se sve više roditelja odlučuje, i može vam olakšati dan i omogućiti da zaspite mirno jer znate da ćete se probuditi i na najmanji plač vaše bebe.

Pelene:

 1. Pakovanje pampersa najmanje veličine- (1 pakovanje jer bebe brzo rastu, a ni vi ne znate precizno kolika će biti vaša beba na rođenju, pa je 1 pakovanje sasvim dovoljno za početak);
 2. Tetra pelene (pamučne pelene)- 20 komada

Bebina odeća:

 1. Bodi benkica veličina 56-62 (najzgodniji su bodići benkice koji se zakopčavaju na preklop): 5 komada;
 2. Odelca zekice (od godišnjeg doba zavisi kakvo izbor modela)  veličina 56-62: 3 komada
 3. Pamučne kapice: 2 komada;
 4. Topla kapica (za “zimske bebe”);
 5. Čarapice: 3-5 pari;
 6. Hulahop (ako je u pitanju “zimska beba”): 3-4 para;
 7. Zimsko odelce (za bebe rođene zimi); i
 8. Nekoliko portiklica.

Bebina kozmetika i pribor za održavanje higijene:

 1. Kadica za kupanje;
 2. nekoliko rukavica za kupanje;
 3. termometar za vodu;
 4. podloga za presvlačenje;
 5. komodica ili stočić za presvlačenje (pogodni su jer u njih može da se stavi odeća i stvari potrebne za bebu);
 6. tri veća peškira sa kapuljačom;
 7. sterilne komprese za pupak (oko 10 komada );
 8. sprej za dezinfekciju pupka ili povidon jod;
 9. mrežica za pupak ili elastični zavoj;
 10. toplomer;
 11.  štapići za uši sa zaštitom;
 12. podmetači za presvlačenje (jedno pakovanje);
 13. vlažne maramice;
 14. pamučne gazice za brisanje guze (20 komada);
 15. makazice sa tupim vrhom;
 16. četka za kosu i češljić;
 17. krema ili mast za guzu;
 18.  bebi sapun.

Pedijatri napominju da za higijenu bebine kože treba koristiti običnu vodu ili blagi sapun, kao i da svakodnevno kupanje nije potrebno kod novorođenčeta.

Pored ovoga obezbedite i:

 1. Cuclu (dudu);
 2. Bar jednu flašicu u slučaju da zatreba;
 3. Pumpicu za izmuzavanje mleka koja će vama možda zatrebati, ili se barem informišite o njoj da biste kada vam zatreba mogli samo da je kupite.

Sa ovom količinom stvari možete bez brige uživati oko 20-30 dana. Pripreme možete početi kada god vi želite, a komentare da je rano ili da ne valja za bebu kupiti stvari pre rođenja zanemarite. Samom pripremom za bebin dolazak vi već počinjete da budete odgovorni roditelji….

Ne morate sve stvari kupiti nove, neke možete i pozajmiti ili kupiti polovne 🙂 Pogledajte koje…

beba-na-dojci                 beba-na-dojci                 beba-na-dojci                 beba-na-dojci

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i pratite nove tektove.

Leave a Reply