admin/ March 10, 2017/ Problemi i mogući rizici, Trudnoca/ 0 comments

Slabost grlića materice ( insuffientio cervicis ) je u 20-25% slučajeva uzrok svih spontanih pobačaja u drugom tromesečju trudnoće. Rešenje za ovaj problem je intervencija koja se obavlja na samom grliću materice – serklaž.

 

Šta znači serklaž grlića materice?

Serklaž predstavlja podvezivanje grlića materice. Direktno utiče na bezbedan dalji tok i krajnji ishod trudnoće. Operacija se obavlja kroz vaginu u lokalnoj ili opštoj anesteziji, zavisno od procene lekara. Obično se obavlja od 12. do 16. nedelje trudnoće, ali ako lekar proceni da je potrebno može se plasirati i ranje, odnosno kasnije u odnosu na pomenute parametre.

Kada je neohodono plasirati serklaž?

Neophodno plasirati kod spontanog skraćenja grlića materice ( cervikalne inkompetencije ), sa ili bez dilatacije (proširenja) unutrašnjeg ušća. Grlić materice može biti slab iz više razloga: rađena konizacija grlića, povreda grlića tokom prethodnog porođaja, genetska predispozicija, itd…

Serklaž –  postupak plasiranja ( postavljanja) i skidanja?

Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji.  Sastoji u postavljanju kružnog šava oko grlića materice, na nivou unutrašnjeg ušća kako bi se ono zatvorilo. Koristi se sintetski (najlonski) konac.

Postupak skidanja najlonskog konca je lak i obavlja sep rilikom uobičajenog ginekološkog pregleda, mesec dana pre termina porođaja, odnosno nešto pre 37. nedelje.

Postupak plasiranja serklaža ne boli, ali je neprijatan za trudnicu. Ako se radi u lokalnoj anesteziji dovoljno je da trudnoce nakon intervencije provede u bolnici samo nekoliko sati.

Kako da se ponašam ako imam serklaž na grliću materice?  

Potreba za postavljanem serklaža u trudnoći znači da je došlo do otvaranja ili širenja grlića materice. Takva trudnoća se smatra rizičnom i potrebno je strogo pridržavanje saveta lekara, ponekad se savetuje strogo mirovanje.

Posle postavljanja serklaža preporučuje se izbegavanje svih  fizičkih napora i koričćenje određenih preparata koje će lekar prepisati. Takođe, savetuju se češći pregledi kod ginekologa, i izbegavanje seksualnih odnosa.

Izvor: Mama i beba


                                                 

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

 

rona.

Leave a Reply