admin/ February 18, 2017/ Problemi i mogući rizici, Trudnoca/ 0 comments

Posteljica je jedini organ u ženinom organizmu koji postoji samo tokom trudnoće. Ona je jednom stranom pričvršćena za matericu, dok je drugom stranom, pupčanom vrpcom povezana sa fetusom. U većini slučajeva se nalazi negde na zidu materice, daleko od grlića, obično na prednjem ili zadnjem zidu i tada nema nikakvih problema. Kada je ona nisko usađena i delimično ili potpuno prekriva grlić materice onda to predstavlja problem, kako za trudnicu, jer mora strogo da miruje, tako i za sam tok porođaja – obično se trudnoća završava carskim rezom.

Placenta previa ( nisko usađena posteljica)

Postoje 4 stepena ove dijagnoze ( placente previe):

  • placenta previja totalis;
  • placenta previja parcijalis;
  • placenta previja marginalis; i
  • i nisko usađena posteljica.

Placenta previja totalis:

Kod totalne placente previe posteljica u potpunosti prekriva grlić maternice. Ovde je vaginalni spontani porođaj nemoguć.

Placenta previja parcijalis i marginalis:

Kod parcijalne placente previje posteljica delomično prekriva grlić materice, a kod marginalne placente previje posteljica rubom dolazi do grlića materice , ali ga ne prelazi.

Nisko usađena posteljica:

Nisko usađena posteljica predstavlja posteljicu koja je smeštena nisko u donjem uterinom segmentu, ali svojim rubom ne dolazi do grlića materice.

Kod placente previe osnovni problem predstavlja mehanička smetnja prirodnom porođaju i pojava krvarenja kod nastupanja prvih trudova. Ovo krvarenje može biti veoma intenzivno, tako da samo hirurški zahvat – carski rez omogućuje sigurni perinatalni ishod i za majku i za dete.

Simptomi placente previe: 

Najvažniji znak kod placente previe je bezbolno vaginalno krvarenje, obično na kraju drugog tromesečja, ili kasnije. Obično prvo krvarenje nastaje noću, tokom spavanja. Krvarenje se obično “samo zaustavlja”.

 Terapija:

U slučaju krvarenja trudnica se obično ostavlja u bolnici. Preporučuje se strogo mirovanje, izbegavanje stresnih situacija i koriste se lekovi za  “umirivanje” materice. Ako krvarenje iz placente previe nastane pri kraju trudnoće, blizu termina porođaja, tada se može uraditi carski rez, da bi se sprečio dalji gubitak krvi koji može dovesti do oštećenja ili čak do intrauterine smrti ploda. Kod veoma obilnih krvarenja daju se transfuzije krvi.

Ako se radi o marginalnoj ili parcijalnoj placenti previi, ukoliko se grlić materice pravilno otvara i krvarenje nije jako porođaj se može dovršiti i vaginalnim putem.

Kod jakog krvarenja, zatvorenog grlića materice  i totalne placente previe porođaj se dovršava hitnim carskim rezom.

Izvor: Stetoskop;

Demetra; i

Poliklinika Harni

                                  

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

Leave a Reply