Ovulacija i plodni dani – kako odrediti plodne dane

admin/ April 8, 2017/ Trudnoca, Želim bebu/ 0 comments

Ovulacija predstavlja trenutak kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.

Menstrualni ciklus i ovulacija: 

Kod žena koje imaju normalan menstrualni ciklus od 28 dana ovulacija se događa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije druga faza ciklusa. Obe faze su jednake po trajanju. Prva faza se naziva estrogenskom lli proliferacijskom ( fazom proliferacije ili bujanja ), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom.

U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod uticajem estrogenih hormona jajnika najpre nadoknađuje (regeneriše), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto telo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprečava daljnje bujanje sluznice materice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan-dva pre nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan-dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Ovulacija može izostati, može doći ranije ili zakasniti, što utiče na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga faza stalna, traje 14 dana, a prva faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produžena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.

Ovulacija – simptomi: 

  • Promene u vaginalnom sekretu i ovulacija:

Kako menstrualni ciklus napreduje, iscedak iz grlića postaje intenzivniji i menja teksturu. Promene reflektuju porast nivoa estrogena. Smatra se da ste najplodniji kada iscedak postane providan, “sluzav” i lepljiv. Mnoge žene sekret u ovom periodu porede sa svežim belancima. Sekret grlića je zaštitna barijera, ali tokom najfertilnijeg perioda ciklusa, dozvoljava spermatozoidima da prođu kroz grlić i matericu do jajovoda u susret jajnoj ćeliji koje treba da oplode.

  • Porast telesne temperature i ovulacija:

Tokom ovulacije telesna temperatura se povećava za 0,4 do 1 stepen Celzijusa. Verovatno ovaj porast temperature nećete osetiti, ali svakodnevnim merenjm bazalne temperature možete ga otkriti. Ovaj porast temperature pokazuje da ovulirate jer se pri ovulaciji otpušta jajna ćelija i počinje intenzivno proizvodnja hormona progesterona u žutom telu jajnika koji podiže telesnu temperaturu. Najfertilniji ste dva do tri dana pre nego što temperatura dostigne najviši nivo.

  • Sukrvica i nelagodnost u donjem delu stomaka i ovulacija:

Jedna od pet žena oseti ovulatornu aktivnost u donjem delu stomaka, koja se manifestuje od blagih grčeva do jačih bolova. Ovi bolovi mogu trajati od nekoliko minuta da nekoliko sati. Takođe je moguća i oskudna sukrvica u sluzavom sekretu.

  • Određivanje ovulacije LH tračicama iz urina:

LH tračicama iz urina možete odrediti ovulaciju. Test se bazira na pojavi i porastu LH hormona čiji je porast ukazuje na to da će se za 36 h desiti ovulacija. Test pokazuje dve linije – slično testu za određivanje trudnoće, ali se detektuje drugi hormon.

Moguće je i određivanje ovulacije putem analize progesterona u sekretornoj fazi ciklusa.

Ovulacija i računanje plodnih dana:

Računanje plodnih i neplodnih dana je jedna od najstarijih metoda koja se koristi u kontroli začeća. Publikovana je 1932. godine i po autorima se zove Ogino-Knausova metoda . U osnovi ove metode je saznanje da, u pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, postoji sazrevanje jedne jajne ćelije koja se oslobađa iz jajnika u periodu od 13. do 16. dana od početka menstrualnog krvarenja. Tada je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju. Ta plodnost jajne ćelije u genitalnom traktu traje do 24 sata. Kako i život spermatozoida u ženskom genitalnom traktu uglavnom traje od 12 do 24 sata, može se računati da je u pravilnom ciklusu najveća mogućnost oplodnje u periodu od 11. do 17. dana ciklusa. Na ovulaciju može da utiče bolest, stres, alkohol, droge, pa zbog toga obično brojanje dana je dosta nepouzdana metoda i danas se koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama koje mogu tačnije da odrede datum ovulacije.

Izvor: Klinika Perinatal 

Stetoskop.info


                                  

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply