admin/ May 6, 2017/ Problemi i mogući rizici, Saveti i preporuke, Trudnoca/ 0 comments

Šuljevi ili hemoroidi su prošireni krvni sudovi ( vene ) u zidu završnog dela debelog creva. Njihova veličina zavisi od toga koliko su razvučeni i ispunjeni krvlju. Hemoroidi ( šuljevi ) mogu biti unutrašnji – kada su prisutni unutar debelog creva, ili spoljašnji – kada izlaze izvan analnog otvora. Pojavu hemoroida prate svrab, nelagodnost, pečenje, bol, a nekada i krvarenje.

Hemoroidi se u trudnoći obično javljaju krajem drugog i početkom trećeg trimestra i moguće je razviti teže i lakše oblike. Teži oblici nekada zahtevaju i lekarsku intervenciju.

Hemoroidi ( šuljevi ) – šta dovodi do ove pojave u trudnoći?

Postoje različiti uzroci pojave hemoroida u trudnoći, a neki od njih su sledeći:

  • Povećana produkcija hormona progesterona, koja je normalna u trudnoći, dovodi do opuštanja venskih krvnih sudova
  • Promene u ishrani koje obuhvataju povećan unos masnije, kaloričnije hrane i slatkiša, a smanjen unos biljnih vlakana (sveže voće, povrće)
  • Promene u fizičkom izgledu trudnice usled prisustva ploda koje dovode do povećanog pritiska u donjem delu stomaka i rektalnoj regiji
  • Pojava zatvora (konstipacije) ili već postojeći problemi za zatvorom prisutni i pre trudnoće

Kako se boriti hemoroidima ( šuljevima )?

Neke od mera koje možete primeniti da biste olakšali i ublažili probleme usled pojave hemoroida ( šuljeva ) su sledeće:

  • Trudite se da održite u što boljoj funkciji pokretljivost creva, odnosno, potrebu za pražnjenjem creva ostvarite čim se takva potreba javi. Odlaganje pražnjenja creva dovodi do hroničnog (dugotrajnog) zatvora. Dugotrajni zatvor prethodi i prouzrokuje pojavu hemoroida.

  • Nemojte previše dugo sedeti niti stajati u mestu. Što duže sedite ili stojite, donji deo vašeg stomaka trpi veći pritisak.

  • Nemojte previše konzumirati hranu koja nije bogata vlaknima ( masna hrana, slatkiši ). Ovakva hrana prouzrokuje zatvor, koji kao što je već rečeno, prethodi pojavi hemoroida. Jedite dosta voća i povrća jer oni obiluju biljnim vlaknima koja podstiču pokretljivost creva.

  • Primenjujte Kegelove vežbe redovno. Ove vežbe održavaju odgovarajući tonus  i snagu mišića u regionu uretre (mokraćne cevi), vagine i anorektalne regije. Pored toga, ove vežbe poboljšavaju cirkulaciju u donjem delu stomaka.

  • Održavajte higijenu anorektalne regije što bolje je moguće, tuširajte se i više puta dnevno, a toalet papir koji koristite neka bude beo, bez boja i mirisa.

 

Ukoliko su hemoroidi izrazito bolni i krvare obratite se za pomoć i savet svom lekaru!

 

Izvor: Ringeraja, Dipl. farm. spec. Marina Odalović


                                         

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply