admin/ October 13, 2016/ Saveti i preporuke, Trudnoca/ 0 comments

Briga o zdravoj ishrani bebe, počinje još od od prvog dana trudnoće. Ako se mama hrani zdravo i brine o svojoj ishrani, samim tim i beba se hrani zdravo.  Tokom trudnoće telu su neke komponente potrebne u većoj količini, sto je i normalno. Ali, ne nasedajte na ono: “Trudnice jedu za dvoje.” Tokom trudnoće je bitno da ishrana bude raznovrsna, ali nije nužno povećati njenu količinu. Prosto, jedite onoliko koliko vam prija. A, u daljem tekstu ću vam predstaviti koje se namirnice preporučuju u trudnoći, a koje treba izbegavati.

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5

Vašem telu je tokom trudnoće potrebno više proteina, gvožđa, cinka, joda, folne kiseline  i jos puno komponenta-ali ovo su neke od najvažnijih. Shodno tome treba birati namirnice koje ih sadže u sebi. Da vidimo koje su to namirnice.

  • Voće i povrće

Voće i povrće je najbolje kozumirati sveže. Tako se njihova hranjiva vrednost ne gubi. Svakodnevnim konzumiranjem obezbeđujete sebi i bebi dovoljnu količinu vitamina C i na taj način obezbeđujete  vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožđa. Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju. Zdrav izvor proteina su i pasulj i koštunjavi plodovi.

  • Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Takođe, voćni jogurt može biti jako ukusan i zdrav. Moja preporuka je da pravite sami, jer nema aditiva i konzervansa.

  • Meso

Kada kažem meso, mislim samo na meso- ne na suhomesnate proizvode koji nisu zdravi. Takođe, svinjsko meso se ne preporucuje. Što se tiče ostalog mesa slobodno možete uživati uz njega, samo obratite pažnju na pripremu. Trudnice su podložnije trovanju i zato je jako važno da meso bude ptavilno tremički obrađeno. Možete konzumirati piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu, ribu (ne sva riba, više o tome dalje u tekstu), preporučuje se i konjetina (konjsko meso). Samo, nemojte preterati sa začinima jer to ne godi bebi, a ni vašem telu.

  • Žitarice

Kada su žitarice u pitanju, preporučuje se korišcenje žitarica u obliku celog zrna. Bar dva puta nedeljno je poželjno imati obrok sa žitaricama. Izbegavajte belo brašno.

Da, vidimo sada sta treba izbegavati:

  • Da ponovimo jos jednom belo brašno, jake začine, slanu hranu i nedovoljno termički obrađenu hranu.
  • Kada je u pitanju RIBA treba posebno obratiti pažnju. Riba koja sadrži ŽIVU u sebi može negativno da utiče na razvoj ploda. Takva vrsta ribe je: sabljarka, skuša, ajkula… Tako da kada birate ribu obratite pažnju na sadržaj žive, ako niste sigurni u svoj izbor posavetujte se sa lekarom. Riba koja je bezbedna za trudnice je: som i losos. 
  • Sve nepasterizovane mlečne proizvode iz razloga što su trudnice podložnije bakterijskim infekcijama. Prilikom kupovine mlečnih proizvoda obavezno proverite etiketu.
  • Alkohol, cigarete i kofein.

I, za kraj jedan mali savet. Kada je u pitanju količina hrane jedite onoliko koliko vam prija. Ako, primetite da vam se apetit naglo povećao imajte na umu da je to zbog hormonalnog disbalansa i da vam prevelika količina hrane nije potrebna, a ni zdrava. Pa ako imate povećan apetit koji ne možete da kontrolišete pokušajte da organizam “prevarite” na neki način tako što ćete uneti vise tečnosti između obroka. Možete izaci u šetnju i raditi nešto što vam prija i na taj način malo zaboraviti na hranu. 

2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599                               2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599                            2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku  razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima, pratite najnovije vesti i tekstove i pišite vaše priče 🙂

Leave a Reply