admin/ February 27, 2017/ Porodjaj, Prirodni (vaginalni)/ 0 comments

Kada tok vaginalnog porođaja ne ide po planu na scenu stupaju male intervencije, odnosno pomenuti instrumenti – vakuum i forceps. Između ova dva instrumenta postoji bitna razlika, a kojim od njih će se vaš porođaj završiti ( ukoliko to bude bilo potrebno ) odlučiće vaš lekar na osnovu toka porođaja.

Vakuum

Vakuum i forceps - kada se primenjuju i koje su moguće posledice

Foto: Bebac

 

Vakuum je mekana silikonska kapa koja sa jedne strane ima cev, a upotrebljava se kao alternativa forcepsu za izvlačenje bebe iz porođajnog kanala.

Kada se koristi vakuum?

Kada se beba zaglavi ili izlazak predugo traje, a majka je iscrpljena i dalja saradnja je nemoguća.

Kako se primenjuje?

Lekar će pričvrstiti silikonsku kapu na glavu vaše bebe dok je ona još u porođajnom kanalu. Blagim usisavanjem vakuum pomaže da se glava bebe provuče kroz porođajni kanal.

Koje su posledice?

Izvlačenje vakuumom može blago iskriviti bebinu glavicu, ali ona bi trebala nakon nekoliko dana da se vratiti u svoj normalan oblik. Takođe, može doći i do oticanja bebine glave ( pojave hematoma ) ili masnica na obrazima – ali nakon nekoliko dana ove posledice bi trebale da nestanu.

Kod majke može doći do blage povrede vagine.

Forceps ( hvataljke ) 

Vakuum i forceps - kada se primenjuju i koje su moguće posledice

Foto:  www.thefreedictionary.com

Hvataljke su instrument koji liči na klešta. One se ponekad koriste ako se beba ne pomera u vaginalnom kanalu.

Kada se koristi forceps?

Ova situacija može se dogoditi iz više razloga, ali obično se javlja kada kontrakcije materice nisu dovoljno jake da izbace bebu. Hvataljke se koriste i kada beba nije dobro i potrebno je hitno izbavaditi je da bi joj se pomoglo.

Kako se primenjuje?

Ako lekar koristi hvataljke, moguće je da će vam odmah dati lokalni anestetik, kako bi mogao da izvrši epiziotomiju i izvuče bebu. Lekar  će uvesti forceps u vašu vaginu i njime obuhvatiti bebinu glavu postavljajući hvataljke sa bočne strane bebine glave. Kod sledeće kontrakcije nežno će povući bebu.

Koje su posledice?

Rizici upotrebe forcepsa su relativno niski kada se koristi pravilno, ali mogu uključivati modrice ili oticanje na glavi bebe.


Izvor: Demetra; i

Pitaj mamu


                                                    

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply