admin/ May 31, 2017/ Porodjaj, Prirodni (vaginalni)/ 0 comments

Lagani trudovi, ili bolje rečeno kontrakcije, prate trudnicu već od sredine trudnoće, ali vrlo su blagi i žene ih ne osete. Te kontrakcije treniraju maternicu za porođaj.

 

Kad se treba zabrinuti i kako izgledaju pravi porođajni trudovi?

Kad spomenemo reč “trudovi” obično se misli na porođajne trudove koji imaju zadatak “izgurati bebu”.

Što se tačno događa kod porođajnih trudova?

Muskulatura maternice se skuplja i postaje tvrda što pomaže bebi da se spusti u pravilan položaj za porođaj i priprema grlić maternice na otvaranje. Pored jakih i ozbiljnih trudova postoje i tzv. pripremni trudovi koji tokom trudnoće  služe kao “trening” maternice za napore porođaja. Ponekad je teško prepoznati razliku naročito ako se neobični trudovi pojave prerano, a čine se ozbiljni (  odnosno jačeg su intenziteta ).

Trudovi za treniranje maternice – Braxton Hicksove kontrakcije

Može se dogoditi da osećate lagane trudove nekoliko nedelja pre termina. To su tzv. Braxton Hicksove kontrakcije. Oni treniraju maternicu za porođaj već od 20. nedelje trudnoće, ali njih trudnice najčešće ne osećaju. Ovi trudovi doduše mogu biti sve jači kako se bliži termin, ali oni su potpuno bezopasni i normalni. Ti trudovi ne otvaraju grlić, već baš suprotno. Kod ovih kontrakcija grlić se još jače zgrči i jače zatvara.

Kako ih prepoznati?

Ovi trudovi su nepravilni i ako bole, bol je vrlo blaga. Najčešće stomak otvrdne na jedan minut, ponekad  i na sat vremena i tako nekoliko puta na dan. Samo ako trudovi nastupaju češće i postanu pravilnijih razmaka, postoji razlog za zabrinutost. Ako osećate tri do četiri truda na sat ili više od deset na dan, svakako se posavetujte s ginekologom. Isto uradite i ako osećate konstantan pritisak ili bol u donjem delu stomaka, u leđima ili imate iscedak ili krvarenja u kombinaciji s ovim trudovima. To može ukazati na prevremeni porođaj koji se može zaustaviti lekovima.

Pripremni trudovi koji “spuštaju” bebu

Ovi trudovi nastupaju nekoliko nedelja pred termin porođaja i guraju bebu na dole. Tada se kaže da se beba “spušta” jer se može videti i kako se stomak trudnice malo spušta na dole. Trudnice to mogu prepoznati samo po tome što odjednom osete olakšanje kod disanja. Budući da se beba spustila niže, oslobađa se prostor plućima i žena “dolazi bolje do vazduha”.

Kako izgledaju pravi porođajni trudovi?

  • Ako trudovi traju duže od 30 sekundi i vraćaju se u pravilnim razmacima u istom intenzitetu, to ukazuje na pravu dinamiku porođajnih trudova.

 

  • Radi li se o porođajnim trudovima ako razmaci između trudova  vremenom postaju sve kraći. Najčešće počinju s razmakom od oko 20 do 30 minuta. Ako se njihov razmak smanji na manje od 10 minuta, to znači da je u toku i otvaranje grlića maternice.

 

  • Manja krvarenja takođe ukazuju na otvaranje grlića maternice.

 

  • Bolovi u donjem delu stomaka i bolovi u leđima u kombinaciji sa gore navedenim simptomima ukazuju na porođajne trudove.

 

 

Izvor: Roditelj.Hr


                  

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply