admin/ November 11, 2016/ Porodjaj, Prirodni (vaginalni)/ 0 comments

Već duži period kod nas je u upotrebi epiduralna anestezija na oduševljenje mnogih žena. I, tako na jednoj strani imamo žene, mame koje imaju samo reči hvale za ovo medicinsko dostigniće, dok sa druge još uvek postoje oni kod kojih ova anestezija izaziva bezrazložni strah. U tekstu ćemo rešiti sve nedoumice u vezi pomenute anestezije, i nadam se pomoći budućim mamama da uživaju u porođaju bez bola.

Šta je epiduralna anestezija?

To je kombinacija anestetika i analgetika koji se  ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba. Kombinacijom anestetika se blokiraju nervni završeci, a analgetici smanjuju bol u kičmenoj moždini.  Žena je sve vreme budna jer se pod anestezijom nalazi samo jedan deo tela, tako da saradnja mame i lekara prilikom porođaja ne trpi.

Da li se epiduralna anestezija primenjuje samo kod prirodnog porođaja?

Ona je namenjena prirodnom (vaginalnom) porođaju. Ali se može upotrebiti i za carski rez ako se poveća količina anestetika. Za carski rez se inače koristi spinalna, o kojoj ćemo više u sledećim tekstovima. Spinalna anestezija se daje u dublje delove kićmenog stuba, direktno u spinalni prostor gde se nalazi likvor u kom plivaju nervna vlakna, dok epidural u epiduralni prostor koji se nalazi iznad spinalnog – ovo je najbitnija razlika ove dve anestezije.

Kada se daje epidurana anestezija, odnosno postavlja (uvodi) kateter?

Postavljanje katetera u epiduralni prostor kičmenog stuba nije strogo povezano sa samim davanjem enestetika. Može da se postavi nekoliko sati ranije, ukoliko pacijentkinja dođe bez kontrakcija u porodilište, a davanje anestetika je strogo povezano sa povoljnim akušerskim nalazom. Da bi se ovakav porođaj obavio potrebna je saradnja akušera i anesteziloga. Anestezilog je taj koji uvodi kateter i na osnovu urađenih analiza određuje dozu anestetika. Akušer prati sam tok porođaja, i odlučuje kada je pravo vreme za davanje pomenutog anestetika. Obično se daje kada su kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta,  kada je grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, odnosno tri do pet centimetara ili kada dođe do pucanja vodenjaka. 

Procedura uvođenja katetera?

Lekar će vam reći da legnete na stranu ili sednete na krevet, sa bradom spuštenom prema grudima, i blago savijenim nogama. Zatim se dezinfikuje mesto gde se uvodi igla, daje se lokalni anestetik i postavlja kateter. Igla se potom pažljivo izvlači, a kateter ostaje u epiduralnom prostoru kako bi se mogao dati anestetik.  Nakon porođaja vadi se kateter, a delovanje anestetika prestaje nakon nekoliko sati.

Kada počinje da se oseća dejstvo anestetika?

Deset do petnaest minuta nakon prve doze anestetika  sve manje osećate bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta, a daje se na svakih otprilike sat i po vremena, do kraja porođaja. Za to vreme nećete osećati kontrakcije, ali napone hoćete.

Da li boli davanje ove anestezije?

Žene koje su imale iskustva kažu da ne boli. Samu proceduru epidurala opisuju kao blagu neprijatnost prilikom samog ubadanja igle, a jedini bol koji se oseća je tokom postavljanja katetera, ali je kratkotrajan i traje svega nekoliko minuta, sto je zanemarljivo kako kažu.

Da li porođaj traje duže zbog epiduralne anestezije?

Iskustva su podeljena, kod nekih žena NE, jer su tada opuštenije i brže se otvaraju. Dok kod drugih porođaj se uspori, jer su kontrakcije slabije, pa je potrebno ubrzati porođaj davanjem injekcije (indukcije).

Da li je ova vrsta anestezije opasna po bebu?

Najnovija istraživanja pokazuju da epiduralna anestezija nema negativne efekte po bebu. U krvotok majke, a potom i u bebin, ulazi vrlo malo anestetika. Takođe, tokom porođaja prate se vitalne fukcije bebe.

Kako obezbediti porođaj  epiduralnom anestezijom?

Vašeg izabranog lekara koji vam vodi trudnoću obavestite na vreme (bar do ulaska u 9. mesec trudnoće), jer se u zavisnosti od grada i porodilišta ovo razlikuje. U skladu sa procedurom u vašem porodilištu vaš lekar će vas na vreme uputiti da prikupite potrebne analize.

Da li se svaka trudnica može obezbediti ovakav porođaj?

Nažalost, mali broj žena ima kontraidikacije, odnosno zbog sledećih zdravstvenih razloga ne može primiti epidural:

  1. Alergija na lokalni anestetik (veoma retka pojava);
  2. Poremećaj faktora koagulacije, odnosno bilo koje hematološko oboljenje
  3. Infekcija krvi;
  4. Problemi sa kičmom (anatomske nepravilnosti, povrede…); i
  5. Težak kardiovaskularni poremećaj.

Kao i svako medicinsko otkriće, epiduralna anestezija ima moguća neželjena dejstva. To su: 

  1. Pad krvnog pritiska, svrab kože ili drhtavica;
  2. Prerano data doza anestetika može usporiti porođaj;
  3. Ponavljanem doze lokalnog anestetika kada su jače koncentracije može doći do prolazne slabosti u nogama. A ponekad i do primene forcepsa ili vakuum ekstrakcije u porođaju;
  4. Glavobolja i mučnina; i
  5. Bol na mestu gde je bio kateter.

Takođe, još jedna nedoumica veoma brine trudnice. Šta ako anestezilogu zadrhti ruka, ili se trudnica nesvesno mrdne?

Ako do ovoga dođe igla može da prođe epiduralni prostor i probuši opnu (duru), koja razdvaja epiduralni (prazan) prostor od spinalnog. Najgora stvar koja zbog toga može da se desi jesu jake glavobolje koje dobije kroz 48 do 72 sata. Terapija je ležanje, infuzija, analgetici… Za dan, dva, najviše tri do pet, ta rupica će sama da se zatvori i glavobolje prestati. Ovo se desava vrlo retko, imajte na umu.

Ako zajedno rezimiramo  epidural je veoma korisno i zahvalno naučno dostignuće…Ali, odluka je na vama koji način porođaja ćete izabrati. Najbitnije je da vi budete zadovoljne, a bebice zdrave i vesele. Svim budućim mamama želim od srca lak porođaj.

2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599                              2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599                            2013-10-mama_ja_te_cujem_932631599

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku  razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima, pratite najnovije vesti i tekstove i pišite vaše priče 🙂

Leave a Reply