admin/ February 9, 2017/ Pododica, Roditeljstvo/ 0 comments

Period od 4. do 7. godine (kod devojcica od treće) je ključan za psihičko razvijanje Vašeg mališana. U tom periodu odrastanja, dete poprima najveću količinu informacija, postupaka,  itd u svom životu. Tada nastaje takozvani “uticaj mase”.

Iako je svima poznato da je dete “tabula rasa” (prazna tabla), u ovom periodu se situacija drastično menja. To je pravi znak da se baš u ovom periodu trebate istaći kao roditelj.

1. Faza negativizma:

Faza negativizma u ovom periodu kod deteta je neretka i sasvim očekivana. Negativizam kod dece predstavlja odbijanje roditeljskih komandi i svega sto roditelj poželi da njegovo dete uradi. Ova faza kod dece se javlja samo u porodici (u vrticu, kasnije i u školi se ne dešava). Fazom negativizma Vaš mališan želi da privuče Vašu pažnju. Ovo će te najbolje rešiti razgovorom. Pokažite mu da je “u centru pažnje” i bez toga.

2. Faza – “Ružne reci”:

Svako od nas je imao priliku da se susretne sa psovkama našeg deteta. U tom periodu bili bi zaprepašćeni činjenicom da naš mališan sve to zna tako mali. Deca u ovom uzrastu imaju najveći uticaj okoline, slušaju i ponavljaju ono sto čuju. Ova pojava se javlja kao detetova potreba za ispitivanjem tolerancija na njegovo ponašanje od strane najbliže okoline (kako na ove reči reagujete vi, kako u njegovom vrtiću, kako vršnjaci). Psovke i “ružne reci” kod Vašeg deteta najbolje će te iskoreniti davajući mu lični primer.

3. Faza egocentrizma:

Ova faza kod dece predstavlja “da sve bude po njihovoj volji”. Deca očekuju od roditelja da prate njihove ideale. Usmereno je isključivo na svoje potrebe. Nema osećaj da neku svoju tvrdnju treba da dokaže, niti tu tvrdnju potkrepljuje činjenicama kako bi i druge ubedio u svoje mišljenje. Na pitanja: “Zašto?” daje odgovor “Zato”, i veruje da je to dovoljno.

 

Dip. Psiholog Ana Stamenković

                                   

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply