admin/ February 5, 2017/ Pododica, Roditeljstvo/ 0 comments

Novi član vaše porodice je na “putu”! Kako će vaše dete reagovati na batu ili seku? 

Ovo su najčešća pitanja roditelja koji žele da prošire svoju porodicu. Psiholog Ana Stevanović nam govori kako na najlakši način pomoći detetu prihvati novog člana porodice.

S obzirom da je svima jedna od većih briga u trudnoći kako će vaše jedinče prihvatiti da vise nije samo i nije u centru pažnje, ja ću pokušati da vam dam par praktičnih saveta.

Ljubomora na novog člana, tj. bebu se obično javlja kod prvog deteta u periodu od četvrte do sedme godine. To vam zvuči čudno jer mislite da će manje dete teže prihvatiti da nije vise samo? Zapravo nije tako. Ljubomora kod dece se javlja u tom periodu jer su njihova čula i racionalan način razmišljanja u tom periodu dosta razvijeniji. U ovakvim slučajevima je nabolje reagovati na sledeci način:

  • dopustite detetu da se oseca važno i da dobije ulogu u životu novog člana (dopustite mu da vam pomogne oko kupanja, povijanja, šetanja);

  • provodite vreme sa njim i pokušajte da im jednako posvećujete pažnju.

Adaptacija dece uzrasta od 2 do 4 godine:

Kod dece ovog uzrasta adaptacija na novog člana je brza i lakša. Zbog toga se savetuje sto manja razlika među decom. U ovom uzrastu mentalna zrelost deteta je u osnovnom obliku. Ako se odlučite na novog člana, dete ćete adaptirati na sledeci način:

  • dopustite mu da bude jednak sa novim članom (ako nova beba doji, dopustite i njemu da pije mleko, dopustite mu da se bebinim igračkama);

  • pričajte mu o njemu u tom periodu i pokažite mu njegove fotografije prvog kupanja, dolaska iz porodilista. Takva adaptacija će vam biti malo naporna, ali uspešna.

Dipl. Psiholog Ana Stevanović

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply