admin/ October 8, 2016/ Dojenje/ 0 comments

A baby being fed a bottle

Kada govorimo o majčinom ( humanom ) mleku, uvek postoji bar trunka sumnje: “da li je dovoljno jako?” To je nešto što se svi pitaju… Jedni broje kalorije, drugi pričaju o proteinima, treći neku svoju priču. U daljem tekstu ćemo detaljno objasniti sastav i značaj majčinog mleka. Na samom početku vam moram reći da je majčino mleko promenljivo i tokom podoja i tokom svog nastanka.

Krenućemo od samo pocetka, od KOLOSTRUMA.

 • KOLOSTRUM – prvo mleko, kako ga neki nazivaju prva vakcina. Počinje da se luči još u trudnoći u veoma maloj količini kada je bledo žute boje, nakon prođaja se količina povećava i dobija tamno žutu boju. Sadrži veliki procenat proteina, a količina masti je manja i varira. Količina laktoze ( mlečnog šećera ) je mala prvog dana posle rođenja, a kasnije ubrzano raste.

  Kolicina minerala je visoka odmah po rođenju, a kasnije opada. U ovom mleku se nalazi visoka koncentracija antitela koja pomažu bebi za izgradnju imunološkog sistema, i takođe, visoka koncentracija vitamina. Kolostrum se luči 5 dana nakon porođaja i jako je bitan za bebin imunitet.

 • Nakoh navrsenih 5 dana kostrum prestaje, i tada počinje lučenje PRELAZNOG MLEKA. Luči se 15 dana, i razlikuje se od kolostruma jer dobija više nutritivnih komponenti.

 • ZRELO MLEKO nastaje oko mesec dana nakon porođaja. I, ono se sastoji od preko sto različitih sastojaka koji se luče u onoj kolicini koja je potrebna VAšOJ BEBI. Pitate se kako….? Tako što na vašoj bradavici postoje receptori koji reaguju na bebinu pljuvačku i na taj način bebin organizam šalje signale maminom telu kakvo je mleko bebi trenutno potrebno.

 • Evo neki od osnovnih sastojaka maminog majčinog ( analize su radjena na uzorku od 100ml ):
 1. Voda (gr)- 87,6;
 2. belančevine (gr) -1.2;
 3. ugljeni hidrati (gr) -7.0;
 4. masti (gr) -3.8; i
 5. minerali (gr) -0,2.

Ovo su samo neki od sastojaka. Majčino mleko bogato je vitaminima, antitelima i još raznim drugim za bebu korisnim sastojcima.

Što se tiče promena u samom podoju. Najpre kreće mleko koje je više vodeno da bi ugasilo bebi zeđ, a potom kreće masije mleko da bi zasitilo bebu.


                        
Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply